Badania diagnostyczne, które pomogą Ci w ustaleniu optymalnej diety

Sposób odżywiania jest jednym z istotnych czynników wpływających na stan zdrowia. Odżywcza i bezpieczna dieta powinna się być dostosowana do indywidualnie do konkretnej osoby, dlatego też powinna opierać na wynikach badań diagnostycznych. Najlepsze efekty zdrowotne można uzyskać stosując dietę zgodną z DNA oraz eliminującą nietolerowane produkty.
Dieta zgodna z DNA
Za najbezpieczniejszy i najskuteczniejszy sposób odżywiania uznaje się dietę zgodną z DNA. Dzięki rozwojowi wiedzy z dziedzin nutrigenetycznych i nutrigenomicznych opracowano badania, które umożliwiają określenie indywidualnych predyspozycji do metabolizowania różnych składników odżywczych. Na polskim rynku dostępne są już badania genetyczne w kierunku diety zgodnej z DNA.
Badania genetyczne pozwalające na ustalenie diety dostarczają wielu istotnych informacji odnośnie:
- zdolności do metabolizmu węglowodanów, tłuszczów, białek, witamin i składników mineralnych,
- ryzyka rozwoju otyłości i chorób zależnych od diety (m.in. nadciśnienia, cukrzycy),
- wrodzonych nietolerancji pokarmowych,
- nadwrażliwości na niektóre składniki odżywcze jak sód, kofeina czy alkohol.
Dieta zgodna z DNA to najlepszy sposób na zadbanie o siebie - zapobiega zaburzeniom związanym z nieprawidłowym odżywianiem, wspomaga optymalne odchudzanie oraz późniejsze utrzymanie stałej masy ciała.
Dieta eliminująca nietolerowane pokarmy
Obecność nietolerancji na pokarmy może prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości w postaci objawów pokarmowych (np. przewlekłych wzdęć, bólów brzucha i nadmiernych gazów) oraz innych problemów, wśród których mogą pojawić się zmiany skórne, przewlekłe zmęczenie czy też migreny. W niektórych przypadkach spożywanie szkodliwych produktów skutkuje trudnościami w odchudzaniu, a także wieloma poważniejszymi konsekwencjami zdrowotnymi.
Wśród nietolerancji pokarmowych, które mogą utrudniać nam życie znajdują się:
- nietolerancje wrodzone - np. celiakia i nietolerancja laktozy,
- nietolerancje immunologiczne - alergie IgE-zależne i nietolerancje IgG-zależne.
Najczęściej w populacji polskiej występuje nietolerancja laktozy, która objawia się zaburzeniami jelitowymi po spożyciu produktów mlecznych. Coraz częściej mówi się również o celiakii, czyli trwałej nietolerancji glutenu. Choroba ta wymaga stosowania diety bezglutenowej przez całe życie - mówi dietetyk Katarzyna Startek, specjalista Zdrowegeny.pl - największej platformy online oferującej badania diagnostyczne. Poprzez platformę Zdrowegeny.pl możliwość zakupu testu w niższych cenach, realizacji w około 450 punktach pobrań w całej Polsce oraz konsultacji ze specjalistą medycznym.
Wrodzone nietolerancje pokarmowe wynikają z odziedziczenia określonych genów. Ich obecność diagnozuje się za pomocą testów genetycznych w kierunku genów odpowiadających za nietolerancje. Tego typu nietolerancje od momentu ujawnienia utrzymują się przez całe życie.
Nietolerancje immunologiczne natomiast są zwykle nietrwałymi problemami, które wynikają z nadmiernej reaktywności układu odpornościowego na alergeny pokarmowe. Alergie pokarmowe związane z nadprodukcją przeciwciał IgE mają charakter nagły i w przypadku niektórych osób konsekwencje spożycia szkodliwego alergenu mogą być niezwykle szkodliwe. Nietolerancje IgG-zależne są znacznie łagodniejszym typem reakcji, jednak ich przewlekły charakter znacznie uprzykrza życie wielu osób. Nietolerancje immunologiczne można zbadać z pomocą testów alergicznych oraz testów na nietolerancje IgG-zależne.
Wynik badań w kierunku nietolerancji pozwala na zaplanowanie diety eliminacyjnej. Tego typu sposób żywienia powinien wykluczać szkodliwe substancje, a także dostarczać odpowiednie zamienniki, które będą źródłem potrzebnych składników odżywczych.
Artykuł partnera
Podobne teksty
Ciąża po 35 roku życia
Ciąża po 35 roku życia wymaga zastosowania środków ostrożności, ponieważ jest bardziej ryzykowna.
Piramida Zdrowia
Najczęściej popełnianym błędem jest przekarmianie, czyli dostarczanie organizmowi większej ilości materiałów energetycznych niż wynosi jego zapotrzebowanie.
Preparaty do pielęgnacji okolic oczu
Pierwszy krem pod oczy powinien znaleźć się na toaletce każdej kobiety najpóźniej w wieku 25 lat.
Zdrowie od pierwszych chwil
Podstawowym czynnikiem warunkującym prawidłowy rozwój dziecka w łonie matki jest właściwie zbilansowana dieta.
Antyrakowa dieta
Odpowiednia dieta w znaczący sposób może zredukować ryzyko zachorowania na raka sutka.