Zapiekany rabarbar w walce z rakiem

Zapiekany rabarbar w walce z rakiem
Pieczony rabarbar jest nie tylko smaczny. Według najnowszych badań jest także skuteczny w zapobieganiu nowotworom. Brytyjscy naukowcy odkryli, że pieczenie rabarbaru ogrodowego przez 20 min zwiększa w nim poziom substancji polifenolowych o właściwościach anty-nowotworowych. Spożywanie rośliny sprawia że do organizmu zostają dostarczone substancje selektywnie niszczące oraz chroniące przed rozwojem komórek nowotworowych. Odkrycie być może już wkrótce posłuży do wynalezienia nowego leku na raka. Skutecznego nawet w przypadkach, gdy nowotwór okaże się odporny na inne rodzaje leczenia. Naukowcy mają nadzieję, że dzięki tym wynikom, uda się przeprowadzić następne badanie sprawdzające wpływ polifenoli z rabarbaru na białaczkę. Ich celem jest wynalezienie takiej kombinacji substancji zawartych w roślinach oraz wcześniej używanych środków farmakologicznych, aby móc niszczyć komórki nowotworowe odporne na dostępne terapie. Skuteczny lek mógłby pomóc milionom ludzi na całym świecie. Wpływ substancji zawartych w odmianie rabarbaru ogrodowego na ludzki organizm badano po raz pierwszy. Poprzednie analizy skupiały się na odmianie stosowanej w medycynie orientalnej, w której znaleziono wiele związków chemicznych korzystnie wpływających na stan zdrowia. Lecznicze właściwości roślin z tego gatunku są znane od wieków. Najstarsze źródła mówiące o rabarbarze pochodzą z starożytnego Egiptu.

Ocena artykułu

4.17
z 29 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(11)
4
 
(13)
3
 
(4)
2
 
(1)
1
 
(0)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.17 z 29 głosów

83%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty