Zagęstniki i substancje żelujące

Zagęstniki i substancje żelujące
Zagęstniki - substancje zwiększające lepkość środka spożywczego. Substancje żelujące - substancje nadające środkom spożywczym konsystencję przez tworzenie żelu. 

Nr Nazwa substancji Środek spożywczy
E 400 Kwas alginowy Dżemy, galaretki i marmolady oraz inne podobne przetwory smarowne łącznie z produktami niskokalorycznymi
E 401 E 402 E 403 E 404 Alginian sodu Alginian potasu Alginian amonu Alginian wapnia Lody i koncentraty lodów1, Dżemy, galaretki i marmolady, Przetwory rybne mrożone, Pasteryzowana śmietanka, Koncentraty deserów, Koncentraty napojów, koncentraty kremów do ciast, Koncentraty ciast, Polewy do deserów cukierniczych, Tłuszczowe kremy do ciast, Oliwki w zalewie, Masy marcepanowe do wyrobu figurek, Sosy i kremy owocowe, warzywne, warzywa puszkowane, Sosy konserw rybnych, Koncentraty sosów, Sosy sałatkowe i majonezy niskotłuszczowe (poniżej 50,5% tł.), Serki twarogowe termizowane, Desery mleczne
E 405 Alginian propylenowo-glikolowy Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe (poniżej 50,5% tł.), Koncentraty napojów
E 406 Agar Wyroby cukiernicze, Dżemy, galaretki i marmolady, Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe (poniżej 50,5% tł.), Lody i ich koncentraty1, Przetwory rybne, Napoje mleczne niefermentowane, Napoje mleczne fermentowane, Śmietanka (sterylizowana UHT do ubijania, ubita), Serki twarogowe termizowane, Desery mleczne, Margaryny niskotłuszczowe, Konserwy mięsne wysoko wydajne, wyroby garmażeryjne z mięsa peklowanego
E 407 Karagen Lody i ich koncentraty1, Mleko zagęszczone i mleko w proszku, Pasteryzowana śmietanka, Dżemy, galaretki i marmolady, Koncentraty deserów, Tłuszczowe kremy do ciast, Koncentraty napojów, Serki twarogowe termizowane, Desery mleczne, Napoje mleczne fermentowane, Napoje mleczne niefermentowane, Żelujące desery owocowe, Półprodukty żelujące, Sosy i kremy owocowe i warzywne, warzywa puszkowane, Koncentraty obiadowe, Sery topione, Konserwy mięsne, wędliny podrobowe, kiełbasy drobiowe, szynki, Wyroby garmażeryjne z dodatkiem mięsa i podrobów w tym drobiowych, Sosy pomidorowe, Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe (poniżej 50,5% tł.), Margaryny niskotłuszczowe, Napoje mleczne fermentowane, Oliwki w zalewie, Sosy konserw rybnych, Śmietana kulinarna
E 410 Mączka chleba świętojańskiego Lody i ich koncentraty1, Dżemy, galaretki i marmolady, Żelujące desery, napoje i kisiele, Półprodukty żelujące do dekoracji lodów, ciast i deserów cukierniczych, Musztarda, Wyroby ciastkarskie, Sosy pomidorowe, Oliwki w zalewie nadziewane pastami (paprykowa, anchovis itp.), Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe (poniżej 50,5% tł.), Zemulgowane sosy, Wyroby cukiernicze, Sosy i kremy owocowe, warzywne, warzywa puszkowane, Sosy i kremy grzybowe, Napoje mleczne niefermentowane, Serki twarogowe termizowane, Desery mleczne, Napoje mleczne fermentowane, Sery topione, Sos obiadowe, dodatki do potraw, Sosy konserw rybnych, Tłuszczowe kremy do ciast, Koncentraty obiadowe, Śmietana kulinarna termizowana, sterylizowana UHT, Kremożele (kremy owocowe)
E 412 Guma guar Lody i ich koncentraty1, Dżemy, galaretki i marmolady, Sosy konserw rybnych, Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe (poniżej 50,5% tł.), Mrożone kulinarne półprodukty ziemniaczane, Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw, Sosy pomidorowe; Sosy i kremy owocowe, warzywne, warzywa puszkowane; Sosy i kremy grzybowe, Sosy obiadowe, Musztarda, Koncentraty ciast; Koncentraty deserów, Napoje mleczne niefermentowane; Polewy owocowe do ciast, lodów i deserów; Kremożele (kremy owocowe), Koncentraty napojów; Polewy do deserów, Półprodukty żelujące; Napoje mleczne fermentowane, Napoje mleczne fermentowane; Śmietana kulinarna; Serki twarogowe termizowane; Desery mleczne, Sery topione; Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych, margaryny niskotłuszczowe; Zemulgowane sosy w tym majonezy; Sosy w konserwach warzywnych i warzywno-mięsnych; Masło o obniżonej zawartości tłuszczu, Sosy jogurtowe, Koncentraty kremów do ciast, Chleb pszenny, pszenno-żytni, pieczywo bezglutenowe, Oliwki w zalewie, Guma do żucia, wyroby typu sneksy i czipsy, Żelujące desery, napoje i kisiele
E 413 Tragakanta Sosy pomidorowe, Nadzienia wyrobów ciastkarskich, Pasty spożywcze
E 414 Guma arabska Wyroby cukiernicze, Koncentraty obiadowe, Koncentraty deserów, Półprodukty żelujące, Napoje typu kawa rozpuszczalna z zabielaczem
E 415 Guma ksantanowa Lody i ich koncentraty1, Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe (poniżej 50,5% tł.), Sosy pomidorowe, Pieczywo bezglutenowe, Dżemy, galaretki i marmolady, Napoje mleczne fermentowane, Napoje mleczne niefermentowane, Sery topione, Serki twarogowe termizowane, Desery mleczne, Sosy i kremy owocowe, warzywne, warzywa puszkowane, Pasty warzywne, Zemulgowane sosy w tym majonezy, Musztarda, Zabielacze do napojów, Koncentraty ciast, Koncentraty deserów, Wyroby ciastkarskie, Wyroby cukiernicze, Koncentraty obiadowe, Napoje mleczne fermentowane, Sosy konserw rybnych, Oliwki w zalewie, Żelujące desery, napoje i kisiele, Polewy owocowe do ciast, lodów i deserów, Napoje typu kawa rozpuszczalna z zabielaczem,
E 418 Guma gellan Koncentraty deserów, Dżemy, galaretki i marmolady, Sosy konserw rybnych, Sosy i kremy owocowe i warzywne, warzywa puszkowane, Sosy pomidorowe, Wyroby cukiernicze żelowe, Napoje mleczne fermentowane, Nadzienia i kremy owocowe do ciast
E 425 Konjac Galaretki deserowe
E 440 Pektyna Przetwory warzywne, wyroby cukiernicze, Desery i koncentraty deserów, Dżemy i galaretki wyborowe, Dżemy, galaretki, marmolady, Śmietana kulinarna termizowana, sterylizowana UHT, Wyroby ciastkarskie, ciasta, Półprodukty i polewy żelujące do ciast, Lody1, Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi poddane obróbce termicznej po ukwaszeniu, desery twarogowe termizowane, Napoje mleczne fermentowane, Napoje mleczne niefermentowane, Margaryny niskotłuszczowe, Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe (poniżej 50,5% tł.), Koncentraty ciast, Desery mleczne, Napoje bezalkoholowe, Napoje typu kawa rozpuszczalna z zabielaczem, Serki twarogowe termizowane, Pieczywo bezglutenowe
E 460(i) Mikrokrystaliczna celuloza Lody i ich koncentraty1
E 463 Hydroksypropyloceluloza Koncentraty kremów do ciast, Kremy do wyrobów ciastkarskich, cukierniczych i piekarskich
E 464 Hydroksypropylometyloceluloza Guma do żucia, Koncentraty kremów do ciast, Kremy do wyrobów ciastkarskich, cukierniczych i piekarskich
E 466 Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy Lody, Panierki rybne, mięsne, Koncentraty kremów, deserów , ciast i napojów, Żelujące desery, napoje i kisiele, Pasteryzowana śmietanka, Serki twarogowe , Desery mleczne, Napoje mleczne niefermentowane, likiery, kremy, Dodatki do potraw z wyjątkiem przypraw, Nadzienia cukiernicze

Ocena artykułu

4.44
z 54 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(38)
4
 
(8)
3
 
(3)
2
 
(4)
1
 
(1)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.44 z 54 głosów

85%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty