Wysoki cholesterol - do czego może doprowadzić?

Wysoki cholesterol - do czego może doprowadzić?
Spis treści
  1. Cholesterol - co to jest?
  2. Dlaczego wysoki cholesterol prowadzi do choroby?
  3. Prawidłowy poziom cholesterolu - normy
  4. Jak dochodzi do podwyższenia cholesterolu?
  5. Wysoki cholesterol - objawy

Wysoki cholesterol w organizmie prowadzi do rozwoju miażdżycy. Konsekwencją choroby jest najczęściej zwał serca, udar mózgu, choroba niedokrwienna nóg czy dusznica bolesna. Norma stężenia cholesterolu we krwi wynosi 200 mg/dl, jednak może zależeć od prowadzonego stylu życia czy chorób współistniejących.

Cholesterol - co to jest?

Cholesterol to organiczna substancja lipidowa, która jest niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Produkowany jest głównie w wątrobie. Cholesterol uczestniczy w produkcji hormonów płciowych, wchodzi w skład większości komórek, bierze udział w produkcji witaminy D a także syntezie żółciowych kwasów. Substancja sama w sobie nie jest szkodliwa, jednak jej nadmiar może prowadzić do tego, że układ krążenia przestanie prawidłowo funkcjonować.

Dlaczego wysoki cholesterol prowadzi do choroby?

Podwyższony poziom cholesterolu najczęściej prowadzi do miażdżycy. Jest to choroba układu krążenia, na skutek, której tętnice nie są w stanie zapewnić swobodnego przepływu krwi w organizmie. Jest to spowodowane odkładaniem się cholesterolu na ścianach tętnic. Wytworzone blaszki miażdżycowe usztywniają i zwężają tętnice, uniemożliwiając tym samym swobodny przepływ krwi w organizmie. Złogi cholesterolowe mogą pojawić się w każdej tętnicy, jednak najczęściej odkładają się w okolicach serca, mózgu oraz szyi. Stąd zatkanie światła tętnicy i powstanie w nich skrzepów to najczęstsza przyczyna udarów mózgu czy zawałów serca.

Prawidłowy poziom cholesterolu - normy

Przyjmuje się, że stężenie cholesterolu całkowitego we krwi nie może być wyższe niż 200 mg/dl. Wartość ponad 260 mg/dl aż czterokrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia zwału serca. Należy jednak pamiętać, że określone normy mogą się różnić u poszczególnych osób, gdyż jest to zależne np.: od trybu życia, wieku, stosowania używek, chorób współistniejących, zwłaszcza cukrzycy czy nadciśnienia.

Jak dochodzi do podwyższenia cholesterolu?

Cholesterol jest naturalnie wytwarzany w organizmie, ale dostaje się też do niego w postaci jedzenia. W organiczną substancję tłuszczową obfitują, przede wszystkim, tłuste mięsa wołowe i wieprzowe, a także podroby, takie jak: wątróbka, nerki czy płuca oraz jaja, tłuste mleko, śmietana, masło. Aby zapobiec podwyższaniu się poziomu cholesterolu, najlepiej całkowicie zaprzestać jedzenia tych produktów lub je bardzo ograniczyć. Jedzenie o dużej zawartości błonnika, jak: pieczywo pełnoziarniste, ciemny ryż, płatki owsiane, warzywa i owoce, obniża poziom cholesterolu

Wysoki cholesterol - objawy

Wysoki poziom cholesterolu we krwi, zwykle nie daje od razu charakterystycznych objawów. O tym, że jego stężenie jest znacznie podwyższone, pacjent najczęściej dowiaduje się przypadkiem, wykonując badanie krwi np. z powodu problemów z układem krążenia. U niektórych osób na ciele pojawiają się żółtaki cholesterolowe, czyli niewielkie grudki o żółtym zabarwieniu. Występują one najczęściej na łokciach, kolanach oraz okolicach oczu. O podwyższonym cholesterolu może także świadczyć szybkie męczenie się nawet przy wolnym chodzeniu, a także bóle nóg.

Powodem do niepokoju i wykonania kontrolnego badania jest nadwaga i otyłość, która jest częstą przyczyną kłopotów z sercem. Wysoki cholesterol może prowadzić do choroby wieńcowej. Jej objawy to np.: silny ból w klatce piersiowej, gniecenie w piersiach, zawroty głowy, kołatanie serca, nudności i niepokój.

Podobne teksty