Współczesne nastolatki czeka bezzębna przyszłość

Współczesne nastolatki czeka bezzębna przyszłość

Eksperci alarmują - ludzkie zęby niszczą się w szybszym niż kiedykolwiek tempie. Jak wynika z opublikowanych niedawno amerykańskich badań, utrata ochronnego szkliwa na zębach - czyli tak zwana - erozja - dotyka coraz młodszych pacjentów zasiadających na fotelach dentystycznych.

Zaobserwowano także, że ten chemiczny proces niszczenia zębów przybiera coraz bardziej zaawansowane postacie. Specjaliści w zakresie stomatologii winią za to popularne napoje bezalkoholowe, po które bez ograniczeń sięgają już nawet małe dzieci. Napoje izotoniczne, soki owocowe, napoje ziołowe, orzeźwiające oraz wszystkie napoje gazowane zawierają duże ilości kwasów. W szczególności w napojach orzeźwiających zawarty jest kwas fosforowy, który w stomatologii używany jest jako chemiczny papier ścierny. Także cukier zawarty w tych napojach odgrywa ważną rolę w procesie niszczenia szkliwa. Przy spożywaniu dużych ilości cukru w postaci czy to słodyczy, czy słodzonych napojów, kwaśność środowiska jamy ustnej znacząco się zwiększa, co sprzyja namnażaniu się bakterii i tworzeniu płytki nazębnej. Szkody są jeszcze większe jeśli mamy zwyczaj trzymania przez chwilę napoju w ustach, aby dłużej cieszyć się jego smakiem. Zwiększa to narażenie zębów na działanie kwasów i cukrów. Inne czynniki niszczące szkliwo zębów to przyjmowanie leków, takich jak kwas acetylosalicylowy, refluksowa choroba żołądka i przełyku, zaburzenia jedzenia w postaci np. bulimii a także zrezygnowanie z publicznych źródeł wody na rzecz wody butelkowanej, która często nie zawiera wystarczających ilości fluoru.

Podobne teksty