Witamina PP

Witamina PP
Spis treści
  1. Niedobór witaminy PP
  2. Nadmiar witaminy PP
  3. Źródła witaminy PP
  4. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę PP
Inne nazwy: niacyna, nikotynamid, niacynamid, pelagranina, witamina B3, kwas nikotynowy

Niacyna współdziała z ryboflawiną i tiaminą w procesach metabolicznych. Jako składnik koenzymów niacyna uczestniczy w procesach utleniania i redukcji w organizmie. Uczestniczy w procesach regulacji poziomu cukru we krwi, w regulacji poziomu cholesterolu w organizmie, w regulacji przepływu krwi w naczyniach czy też w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry. Współdziała w syntezie hormonów płciowych (estrogeny, progesteron).

Niacyna nie jest magazynowana w organizmie ludzkim a jej nadwyżki zostają wydalone z moczem, dlatego też w bieżącej diecie muszą znajdować się odpowiednie ilości witaminy PP.

Niedobór witaminy PP

Długotrwały niedobór prowadzi do:

  • wystąpienia pelagry tzw rumień lombradzki - szorstkość i zaczerwienienie skóry
  • zaburzenia w metabolizmie cukrów,
  • zaburzenia procesu oddychania komórkowego
  • dysfunkcji układu trawiennego (biegunki, spadek masy ciała, osłabienie)
  • zakłócenia w funkcjonowaniu układu nerwowego (bezsenność, zawroty głowy, bóle głowy, zapalenie nerwów, zaburzenia pamięci ).

Nadmierne spożywanie cukru, słodyczy lub napojów słodzonych prowadzi do utraty niacyny.

Nadmiar witaminy PP

Stosowanie przez dłuższy czas dużych dawek może powodować:

  • uszkodzenie wątroby
  • niemiarowość pracy serca
  • dolegliwości skórne (pieczenie i swędzenie)
  • podniesienie poziomu glukozy we krwi

Źródła witaminy PP

Witamina PP należy do witamin powszechnie występujących w świecie roślin i zwierząt. Najwięcej jej znajduje się w wątrobie, mięsie, rybach, orzechach oraz ziarnach zbóż. Kwas nikotynowy znajduje się w większej ilości produktów pochodzenia roślinnego. Nacyna powstaje także z zawartego w produktach tryptofanu (z 60 mg tryptofanu powstaje 1mg niacyny).

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę PP

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę PP (mg/osoba) wg zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

Niemowlęta
0 - 0,5
0,5 - 1,0
8
9
Dzieci
1 - 3 lat
4 - 6 lat
7 - 9 lat
11
14
17
Młodzież
chłopcy 10-12 lat
chłopcy 13 - 15 lat
chłopcy 16 - 20 lat

dziewczynki 10-12 lat
dziewczynki 13 - 15 lat
dziewczynki 16 - 18 lat

20
22
24

18
20
20

Mężczyźni
19 - 25 lat
- aktywność fizyczna mała
- aktywność fizyczna umiarkowana
- aktywność fizyczna duża

26 - 60 lat
- aktywność fizyczna mała
- aktywność fizyczna umiarkowana
- aktywność fizyczna duża

powyżej 60 lat


21
23
25


21
23
25

20

Kobiety
19 - 25 lat
- aktywność fizyczna mała
- aktywność fizyczna umiarkowana
- aktywność fizyczna duża

26 - 60 lat
- aktywność fizyczna mała
- aktywność fizyczna umiarkowana
- aktywność fizyczna duża

ciężarna - II połowa ciąży
karmiąca
powyżej 60


19
21
22


19
21
22

21
23
18

Podobne teksty