Witamina B6

Witamina B6
Spis treści
  1. Niedobór
  2. Nadmiar
  3. Źródła witaminy B6
  4. Dzienne zapotrzebowanie
Inne nazwy: pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina, adermina

Witamina B6, rozpuszczalna w wodzie, obejmuje grupę trzech naturalnych związków pirydynowych ulegających w organizmie wzajemnym przekształceniom i wykazujących podobne działanie biologiczne. Pirydoksyna, pirydoksal i pirydoksamina są koenzymem dla ponad 50 różnych enzymów. Witamina B6 bierze udział w przemianie białek jako koenzym dekarboksylazy i transaminaz aminokwasów. Szczególnie ważny jest jej udział w przemianie tryptofanu (dającej kwas nikotynowy i serotoninę). Jako koenzym fosforylazy wpływa na glikogenezę i glikogenolizę w mięśniach. Zmniejsza wydzielanie prolaktyny.Pirydoksyna bierze również udział w syntezie białek i kwasów nukleinowych.Jest niezbędna do produkcji hemoglobiny. Podnosi odporność immunologiczną organizmu i uczestniczy w tworzeniu przeciwciał.

Niedobór

Niedobór witaminy B6 występuje tylko wyjątkowo, np. u małych dzieci karmionych sztucznymi odżywkami oraz u alkoholików. Do najczęściej spotykanych objawów należą:

  • stany zapalne skóry - dermatitis (łojotokowe zmiany na twarzy, podrażnienie języka i błon śluzowych jamy ustnej,
  • zapalenie błony śluzowej jamy ustnej (języka, kącików warg)
  • zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym (apatia, bezsenność, nadwrażliwość, napady drgawek).
  • zwiększona podatność na infekcje.
  • niedokrwistość makrocytarna

Nadmiar

Organizm dobrze toleruje duże dawki witaminy B6. Przy dłuższym stosowaniu pirydoksalu w ilości 2g dziennie mogą wystąpić zaburzenia neurologiczne i uczucie zmęczenia.

Źródła witaminy B6

Głównym źródłem witaminy B6 są produkty zbożowe i ziemniaki (pirydoksyna) oraz mięso i wędliny (pirydoksal i pirydoksamina). Szczególnie bogate w pirodyksynę są: wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado, mąka pełnoziarnista, drób

Dzienne zapotrzebowanie

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 (mg na osobę) wg zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

Niemowlęta
0 - 0,5
0,5 - 1,0
0,8
1,0
Dzieci
1 - 3 lat
4 - 6 lat
7 - 9 lat
1,2
1,4
1,6
Młodzież
chłopcy 10-12 lat
chłopcy 13 - 15 lat
chłopcy 16 - 18 lat

dziewczynki 10-12 lat
dziewczynki 13 - 15 lat
dziewczynki 16 - 18 lat

1,8
2,0
2,4

1,6
1,7
1,8

Mężczyźni
19 - 25 lat
- aktywność fizyczna mała
- aktywność fizyczna umiarkowana
- aktywność fizyczna duża

26 - 60 lat
- aktywność fizyczna mała
- aktywność fizyczna umiarkowana
- aktywność fizyczna duża

powyżej 60 lat


2,2
2,4
2,6


2,2
2,4
2,6

2,4

Kobiety
19 - 25 lat
- aktywność fizyczna mała
- aktywność fizyczna umiarkowana
- aktywność fizyczna duża

26 - 60 lat
- aktywność fizyczna mała
- aktywność fizyczna umiarkowana
- aktywność fizyczna duża

ciężarna - II połowa ciąży
karmiąca
powyżej 60


1,8
2,0
2,2


1,8
2,0
2,2

3,0
2,9
2,2

Czynniki zwiększające zapotrzebowanie na pirydoksynę to:

  • stres,
  • miesiączka,
  • ciąża,
  • niewydolność serca,
  • podeszły wiek,
  • zbyt niski poziom cukru we krwi,
  • zażywanie pigułek antykoncepcyjnych

Ocena artykułu

3.73
z 62 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(13)
4
 
(31)
3
 
(9)
2
 
(6)
1
 
(3)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
3.73 z 62 głosów

71%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty