Witamina B5

Witamina B5
Spis treści
  1. Niedobór
  2. Nadmiar
  3. Źródła
  4. Dzienne zapotrzebowanie
Inne nazwy: kwas pantotenowy, Bios II, czynnik przesączalny II 

Kwas pantotenowy należy do najmniej trwałych witamin z grupy B. Jest jednym z elementów składowych koenzymu A, którego synteza jest uzależniona od podaży kwasu pantotenowego w diecie. Kwas pantotenowy jako składnik koenzymu A wpływa na przemiany tłuszczowo–białkowe obniżając znacznie poziom cholesterolu, a także wspomagając proces pigmentacji włosów zapobiega ich siwieniu. Bierze udział w syntezie hormonów sterydowych i innych związków chemicznych. Uczestniczy w syntezie hemu do hemoglobiny i cytochromów, w wytwarzaniu przeciwciał a także bierze udział w regeneracji komórek skóry i błon śluzowych.

Niedobór

Objawami niedoboru witaminy B5 jest:

  • zespół piekących stóp
  • zmęczenie, osłabienie
  • bóle głowy i brzucha
  • nudności i wymioty,
  • zmniejszenie odporności immunologicznej
  • zmiany w skórze
  • zaburzenia pigmentacji włosów

Nadmiar

Objawy nadmiaru witaminy b5 obserwuje się rzadko. U niektórych osób stwierdzono objawy uczulenia.

Źródła

Największe ilości kwasu pantotenowego zawierają: drożdże, wątroba wieprzowa, wątroba cielęca, jaja, niełuskane ziarno pszenicy, płatki owsiane, pełnoziarnisty chleb, mięso wieprzowe, mięso wołowe, chleb biały, mleko, ziemniaki, szpinak, marchew, kapusta.

Dzienne zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie na ten składnik nie jest jeszcze jednoznacznie określone.

Ocena artykułu

3.78
z 32 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(6)
4
 
(19)
3
 
(3)
2
 
(2)
1
 
(2)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
3.78 z 32 głosów

78%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty