Witamina B1 nie lubi alkoholu

Witamina B1 nie lubi alkoholu
Zgodnie z ostatnimi doniesienia naukowców z Uniwersytetu Stanowego w San Diego spożywanie dużych ilości alkoholu wywołuje niedobory witaminy B1 w organiźmie. Skutki tego faktu są bardziej niebezpieczne niż dotychczas sądzono- prowadzi do poważnych uszkodzeń mózgu, zaburzeń pamięci krótkoterminowej, amnezji. Poddane badaniom szczury podzielona na cztery grupy:
  • wysokie spożycie alkoholu I niski poziom tiaminy,
  • wysokie spożycie alkoholu I prawidłowy poziom tiaminy,
  • brak spożycia alkoholu I niski poziom tiaminy,
  • brak spożycia alkoholu I prawidłowy poziom tiaminy- grupa kontrolna.
Jak wskazują wyniki istnieje ścisła zależność pomiędzy alkoholem i niedoborami tiaminy, co przejawia się szczególnie w upośledzeniu funkcji poznawczych, prowadzi do encefalopatii Wernickiego, rozwinięcia syndromu Wernickiego- Korsakoffa. Suplementacja diety witaminą B1 pozwala uniknąć niebezpiecznych zmian w mózgu, upośledzających funkcje intelektualne osoby nadużywającej alkoholu. Należy jednak pamiętać, że nadmiar witaminy może prowadzić do niedoborów magnezu, potasu i fosforu.

Ocena artykułu

3.7
z 86 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(17)
4
 
(43)
3
 
(13)
2
 
(9)
1
 
(4)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
3.7 z 86 głosów

70%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty