Warzywa, które mogą powstrzymać rozwój raka piersi

Warzywa, które mogą powstrzymać rozwój raka piersi

Spożywanie warzyw takich jak brokuły uwalnia naturalny związek, który może opóźnić rozwój nowotworu piersi.

Wspomniana substancja to sulforaphane (SUL), wykryto ją w warzywach z rodziny krzyżowych tj. brokuły, brukselka czy kapusta włoska. Już wcześniej stwierdzono przeciwnowotworowe działanie SUL, ale dopiero najnowsze badania wykazały, że może on hamować rozwój raka piersi w późnym stadium.

W trakcie badań wystawiono ludzkie komórki nowotworowe na działanie sulforaphane. Po paru godzinach naukowcy zaobserwowali, że SUL blokuje podziały komórek nowotworowych, uniemożliwiając dalszy rozwój raka. Według nich sulforaphane ma podobne działanie do obecnie stosowanych leków przeciwnowotworowych. Jednak nie potrafią jeszcze określić czy dawka SUL przyjmowana w warzywach jest wystarczająca, aby wywołać pożądany efekt. Być może konieczne będzie zastosowanie suplementacji.

Odkrycia opublikowane w Journal of Nutrition mogą być pomocne w określeniu nowej profilaktyki i sposobów leczenia raka piersi. Naukowcy mają nadzieję, że przyjmowanie sulforaphane z połączeniu z pewnymi naturalnymi składnikami lub lekami, może wzmocnić ich działanie przeciwnowotworowe i zmniejszyć efekty uboczne.

Ocena artykułu

4.53
z 55 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(35)
4
 
(17)
3
 
(1)
2
 
(1)
1
 
(1)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.53 z 55 głosów

95%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty