Substancje utrzymujące wilgotność

Substancje utrzymujące wilgotność
Substancje utrzymujące wilgotność - substancje zapobiegające wysychaniu środka spożywczego poprzez przeciwdziałanie wpływom atmosferycznym, posiadające niski stopień wilgotności lub ułatwiające rozpuszczanie się proszku w środowisku wodnym. 
Nr Nazwa substancji Środek spożywczy
E 422 Glicerol Wyroby ciastkarskie, Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia z suszem owocowym, Cukierki gumki, nadzienia z wiórków kokosowych, guma do żucia
E1200 Spolimeryzowana glukoza Wyroby ciastkarskie i ciasta
E 420 Sorbitol1 Wyroby cukiernicze, wyroby ciastkarskie i ciasta, śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia z suszem owocowym

1 Na opakowaniach jednostkowych (bezpośrednich) środków spożywczych, do których dodano sorbitol w dawce powyżej 10%, należy umieszczać następującą informację: "Nadmierne spożycie może wywołać efekty przeczyszczające".

Ocena artykułu

3.89
z 44 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(9)
4
 
(27)
3
 
(4)
2
 
(2)
1
 
(2)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
3.89 z 44 głosów

82%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty