Substancje słodzące

Substancje słodzące
Substancje słodzące (*1) - substancje, które są stosowane:
  • do nadania słodkiego smaku środkom spożywczym, takiego jak przy zastosowaniu cukrów,
  • do nadania słodkiego smaku środkom spożywczym o zredukowanej o co najmniej 30% wartości energetycznej w porównaniu z oryginalnymi lub podobnymi środkami spożywczymi,
  • do nadania słodkiego smaku środkom spożywczym bez dodatku cukru, tzn. bez żadnego dodatku mono- lub dicukrów lub jakichkolwiek środków spożywczych o właściwościach słodzących,
  • jako słodziki stołowe.
Nr Nazwa substancji Środek spożywczy
E 420i
E 420ii
Sorbitol, Syrop sorbitolowy Desery aromatyzowane oparte na wodzie
E 421 Mannitol Desery mleczne i preparaty z udziałem składników mleka
E 953 Izomalt Desery oparte na owocach i warzywach, Desery jajeczne
E 965i Maltitol Desery oparte na zbożach
E965ii Syrop maltitolowy Śniadaniowe przetwory zbożowe preparowane do bezpośredniego spożycia
E 966 Laktitol Desery oparte na tłuszczach
E 967 Ksylitol Lody i ich koncentraty, Dżemy, galaretki owocowe, marmolady i owoce kandyzowane, Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru;Produkty kakaowe; Guma do żucia bez dodatku cukru; Sosy; Musztardy; Wyroby piekarskie, wyroby ciastkarskie; Dietetyczne środki spożywcze
E 950 Acesulfam K (acesulfam potasu) Aromatyzowane oparte na wodzie napoje bezalkoholowe; Napoje mleczne oraz napoje oparte na składnikach mleka, oraz napoje oparte na sokach owocowych; Desery oparte na wodzie, mleku, tłuszczach, owocach, zbożach; Sneksy, czipsy; Wyroby cukiernicze; Guma do żucia; Piwo bezalkoholowe; Napoje winopodobne; Lody i ich koncentraty2); Konserwy owocowe z wyjątkiem soków i nektarów; Dżemy, galaretki owocowe i marmolady o obniżonej wartości energetycznej; marynaty owocowe i warzywne; prezerwy; Sosy i musztardy; Wyroby ciastkarskie i piekarskie dietetyczne; Produkty dietetyczne zastępujące posiłek; Preparaty dietetyczne i uzupełniające dietę; Preparaty witaminowe i wzbogacające dietę; Zupy Napoje spirytusowe zawierające mniej niż 15% alkoholu obj.Wafle
E 951 Aspartam o zawartości diketopiperazyny nie więcej niż 1,5% j.w.
E 952 Kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa j.w.
E 954 Sacharyna i jej sole:sodowa i potasowa wapniowa j.w.
E 957 Taumatyna j.w.
E 959 Neohesperydyna DC j.w.
E 950 E 951 E 954 Acesulfam K Aspartam Sacharyna i jej sole: sodowa potasowa wapniowa Preparaty słodzików stołowych

1) Substancje słodzące wolno stosować tylko do środków spożywczych w opakowaniach jednostkowych (bezpośrednich) znakowanych.
2) Koncentraty lodów - w lodach gotowych do spożycia.

Ocena artykułu

4.41
z 70 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(48)
4
 
(11)
3
 
(4)
2
 
(6)
1
 
(1)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.41 z 70 głosów

84%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty