Substancje konserwujące

Substancje konserwujące
Substancje konserwujące - substancje przedłużające trwałość środków spożywczych poprzez zabezpieczenie ich przed rozkładem spowodowanym przez drobnoustroje.
Nr Nazwa substancji Środek spożywczy
E 200
E 202
E 203
Kwas sorbowy oraz jego sole1: potasowa, wapniowa Pulpy, przeciery owocowe, soki owocowe, ogórki konserwowe, Gotowane owoce, Marmolady, powidła, dżemy , galaretki owocowe, Warzywa kwaszone, Napoje typu cola, Ptasie mleczko, Twarogi ziarniste, Sery dojrzewające twarde i półtwarde5, Serek "Fromage fin"8, Margaryny, Owoce suszone, Sałatki warzywno-mięsne, Oliwki w zalewie, Krewetki, Musztardy, Sosy sałatkowe, Przetwory rybne, Polewy do wyrobów ciastkarskich, Napoje bezalkoholowe, Surowe ciasto ziemniaczane, Nadzienia wyrobów cukierniczych, Wina, Napoje winopodobne, Napoje winopochodne, Masło, Rogaliki z ciasta francuskiego
E 210
E 211
Kwas benzoesowy oraz jego sole1 sodowa, potasowa, Margaryny, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne
E 212
E 213
wapniowa Koncentrat pomidorowy, Krewetki, Pulpy, przeciery owocowe, przetwory: owocowe, pomidorowe i rybne, sosy warzywne, warzywno-owocowe, musztarda, Napoje bezalkoholowe, Sałatki warzywno-mięsne, warzywno-rybne, warzywno- majonezowe, warzywno-owocowe, Sosy sałatkowe, majonezym Napoje typu cola, masło
E 214
E 2152
Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego oraz jego sól sodowa Przetwory owocowe, warzywne, przetwory rybne: marynaty, półprodukty ryby solone, Margaryny, Żelatyna
E 216
E 2172
Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego oraz jego sól sodowa Przetwory owocowe, warzywne, przetwory rybne: marynaty, prezerwy, ryby solone, Margaryny, Żelatyna
E 218
E 2192
Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego oraz jego sól sodowa Przetwory owocowe, Żelatyna
E 220
E 221
E 222
E 223
E 224
Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki), siarczyn sodu, wodorosiarczyn sodu, pirosiarczyn sodu, Pulpy, przeciery owocowe i warzywne do dalszego przerobu, przecier i koncentrat pomidorowy do dalszego przerobu
E 226
E 227
E 2284
pirosiarczyn potasu, siarczyn wapnia, wodorosiarczyn wapnia, wodorosiarczyn potasu Soki owocowe surowe, warzywa suszone, skórka pomarańczowa do dalszego przerobu
oraz kwas siarkawy Powidła, dżemy, marmolady, soki owocowe słodzone, galaretki owocowe, Dżemy, Suszone morele, brzoskwinie, śliwki, figi i winogrona, jabłka i gruszki, banany, orzechy kokosowe, Orzechy, Koncentraty puré e ziemniaczanego, Chmiel piwowarski i jego przetwory, Przecier i koncentrat pomidorowy do bezpośredniego spożycia, Żelatyna spożywcza, Cukier, Skrobie, Skrobia budyniowa, Ocet fermentacyjny, Wino, miody pitne, Sok z winogron, Wino goronowe, Napoje winopodobne, Napoje winopochodne, Krewetki, Krewetki - przetwory, Wino Premié res Cô tes de Bordeaux, Sainte-Foy Bordeaux, Cô tes de Bergerac, Haut-Montravel, Rosette11, Wino "Auslese", Wino z oznaczeniem "vin superieur", Wino: Beerenauslese, Ausbruch, Ausbruchwein, Trockenbeereaslese (Eiswein), Wino markowe: Sauternes, Bursac, Cadillac, Cerons, Loupiac Monbazillac, Sainte-Croix-du-Mont, Bonneeaux, Quarts de Chaume, Coteaux de l'Aubance, Graves Superieures, Jurancon10, Susze ziemniaczane, Piwo, Chrzan tarty, Pulpa chrzanowa, Musztarda, Surowe ciasta ziemniaczane
E 230 Bifenyl (difenyl) Powierzchnia owoców cytrusowych
E 231 Ortofenylofenol
E 232 Sól sodowa ortofenylofenolu Powierzchnia owoców cytrusowych
E 234 Nizyna16 Sery topione, sery dojrzewające
E 235 Natamycyna14 w stężeniu 0,05% w polioctanie winylu Do powlekania skórek serów twardych dojrzewających
E 235 Natamycyna14 w stężeniu 0,1% w roztworze wodnym Do powlekania serów twardych dojrzewających w folii termokurczliwej lub próżniowej z wyjątkiem serów miękkich
E 235 Natamycyna14 w stężeniu 0,2% w roztworze wodnym Do powlekania serów twardych dojrzewających bez powłok ochronnych z wyjątkiem serów miękkich
E 235 Natamycyna Wędzone, suszone kiełbasy
E 242 Dimetylodiwęglan Napoje bezalkoholowe
E 250 Azotyn sodu (wyłącznie w postaci równomiernej mieszaniny z solą kuchenną, w której zawartość NaNO2 wynosi 0,5-0,6%) Wędliny i wyroby garmażeryjne z mięsa peklowanego w tym z drobiu, Wędzonki, Konserwy pasteryzowane z mięsa peklowanego w tym z drobiu, Konserwy sterylizowane z mięsa peklowanego w tym z drobiu
E 251 E 252 Azotan sodu oraz azotan potasu6 Sery dojrzewające solone w solance, Sery topione9
E 280 E 2811 E 2821 Kwas propionowy oraz jego sole : sodowa, wapniowa Pieczywo, Wyroby ciastkarskie w opakowaniach jednostkowych3: sernik, placek z masą owocową, placek z masą makową
E 1105 Lizozym13 Sery dojrzewające

3 dodatek dozwolony tylko w okresie letnim (czerwiec - wrzesień)
10 wino o kontrolowanym oznaczeniu pochodzenia
11 dotyczy wyłącznie wina z importu
12 ilość wprowadzona do napoju - pozostałość niewykrywalna
13 lizozym zamiennie z azotanami
14 zabieg powlekania bądź kąpieli może być stosowany w produkcji serów, których czas dojrzewania wynosi ponad 4 tygodnie (z wyłączeniem serów dojrzewających miękkich) - zabieg może być stosowany 3-krotnie - sery mogą być przekazywane do obrotu po 25 dniach od ostatniego zabiegu - natamycyna nie może być obecna w powierzchniowej 5 mm warstwie sera

Podobne teksty