Substancje do stosowania na powierzchnię

Substancje do stosowania na powierzchnię
Substancje do stosowania na powierzchnię (substancje glazurujące) - substancje, które po zastosowaniu na zewnętrzną powierzchnię środka spożywczego tworzą warstwę ochronną lub błyszczący wygląd.
Nr Nazwa substancji Środek spożywczy
E 414 Guma arabska Glazury i powłoki drażetkarskie,
E 415 Guma ksantanowa wyroby cukiernicze
E 420i Sorbitol Owoce suszone i daktyle
E 422 Glicerol Owoce suszone i daktyle
E 440 Pektyny Glazury i powłoki środków spożywczych
E 464 Hydroksypropylometylo- celuloza Wyroby cukiernicze z wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych
E553b Talk1 Karmelki, wyroby drażowane, Guma do żucia
E 901 Wosk pszczeli biały i żółty Glazury i powłoki drażetkarskie, wyroby typu sneksy, wyroby
E 902 Wosk candelilla cukiernicze, na powierzchnię
E 903 Wosk carnauba brzoskwiń i ananasów
E 904 Szelak
E 905 Wosk mikrokrystaliczny Wyroby cukiernicze z wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych

1 Włókna azbestu niewykrywalne metodą dyfrakcji promieniami X.

Podobne teksty