Stabilizatory i emulgatory

Stabilizatory i emulgatory
Stabilizatory - substancje umożliwiające utrzymanie odpowiednich fizycznych i/lub chemicznych właściwości środka spożywczego; obejmują substancje ułatwiające utrzymanie jednolitej dyspersji dwóch lub więcej nie mieszających się substancji w środkach spożywczych. 

Emulgatory - substancje umożliwiające utworzenie lub utrzymanie jednolitej mieszaniny dwóch lub więcej wzajemnie nie mieszających się faz, takich jak olej i woda, w środkach spożywczych.

Nr Nazwa substancji Środek spożywczy
E 170 Węglany wapnia Cukier puder, Koncentraty napojów w postaci sypkiej, Pulpy owocowe, przeciery owocowe, Sosy pomidorowe i warzywne, wyroby typu sneksy i czipsy, Guma do żucia
E 260 Kwas octowy, Wędliny
E 262i Octan sodu Koncentraty obiadowe, kazeiniany, Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze, Koncentraty dodatków do potraw, sosy sałatkowe
E 261 Octan potasu, Kazeiniany, białczany
E 263 Octan wapnia Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane
E 300 Kwas askorbinowy Świeże makarony, Mleko w proszku, śmietanka w proszku, Mrożone owoce i warzywa
E 301 Askorbinian sodu Drobno rozdrobnione surowe mięso paczkowane
E 302 Askorbinian wapnia Drobno rozdrobnione surowe mięso paczkowane
E 304 Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego Mleko zagęszczone i mleko w proszku, Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin, Piwo, Chleb
E 322 Lecytyna Tłuszczowe kremy wyrobów cukierniczych i piekarskich, Wyroby ciastkarskie, ciasta, Koncentraty deserów, Zabielacze do napojów, Wędliny, Aromaty naturalne, Napoje mleczne, Polewy do deserów, Pasty rybne, Śniadaniowe przetwory zbożowe, Mleko w proszku, Koncentraty obiadowe, Masło, Margaryny, sosy mięsne, Lody1, twarogi, Mąka i przetwory zbożowe, Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Mleko zagęszczone i mleko w proszku
E 325
E 326
Mleczan sodu, mleczan potasu, Koncentraty deserów błyskawicznych, Sosy pomidorowe
E 327 mleczan wapnia Dżemy i galaretki wyborowe, Owoce i warzywa - konserwy
E 330
E 331
E 332
E 333
Kwas cytrynowy, Cytryniany sodu cytryniany potasu cytryniany wapnia Wędliny, Susze ziemniaczane, Białczany, Kazeiniany, Mleko, Koncentraty ziemniaczane, makarony, Napoje mleczne, Zabielacze do napojów, Pomidory konserwowe
E 331 Cytryniany sodu Nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki
E 332 Cytryniany potasu Nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki
E 333 Cytryniany wapnia Nieprzetworzone ryby, skorupiaki i mięczaki
E 339 Fosforany sodu Napoje typu kawa, Koncentraty obiadowe, Mleko zagęszczone, Sery topione, Zabielacze do napojów, Półprodukty owocowe, Śniadaniowe przetwory zbożowe, Desery mleczne do ubijania
E 340 Fosforany potasu Zabielacze do napojów, Desery mleczne, Napoje typu kawa,
E 341 Fosforany wapnia Zabielacze do napojów, Zabielacze do napojów przeznaczone do maszyn - automatów
E 353 Kwas metawinowy Wino gronowe
E 401 Alginian sodu Napoje bezalkoholowe
E 402 Alginian potasu
E 403 Alginian amonu
E 404 Alginian wapnia
E 405 Alginian propylenoglikolowy Emulsje tłuszczowe, Wyroby piekarskie i ciastkarskie, Lody wodne, Wyroby typu sneksy i czipsy, Sosy, Piwo, Guma do żucia, Preparaty owocowe i warzywne, Napoje bezalkoholowe aromatyzowane, likiery, Produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną, Napoje winopodobne z wyjątkiem cidre bouche
E 406 Agar Śmietana termizowana, sterylizowana UHT
E 407 Karagen Desery tłuszczowe w aerozolu, Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych
E 410 Mączka chleba świętojańskiego Napoje bezalkoholowe, Napoje owocowe
E 412 Guma guar Napoje bezalkoholowe, Napoje owocowe z cząstkami owoców stabilizowane, Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych
E 414 Guma arabska Napoje bezalkoholowe, Napoje owocowe
E 415 Guma ksantanowa Napoje bezalkoholoweNapoje owocowe, Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych
E 416 Guma Karaya Wyroby typu sneksy i czipsy, Glazury i powłoki drażetkarskie do orzechów, Nadzienia, polewy, Desery
E 417 Guma Tara Napoje bezalkoholowe
E 418 Guma gellan Napoje bezalkoholowe
E 422 Glicerol Karmelki, Wyroby kakaowe i czekoladowe
E 432 Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbate 20) Produkty piekarskie delikatesowe i wyroby ciastkarskie
E 433 Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polysorbate 80) Emulsje tłuszczowe dla piekarstwa, Zamienniki mleka i śmietany, Lody i ich koncentraty1
E 434 Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu Desery
E 435 (polysorbate 40) Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polysorbate 60) Wyroby cukiernicze, Zemulgowane sosy
E 436 Trójstearynian polioksyetylenosorbitolu polysorbate 65) Zupy, Guma do żucia, Dodatki uzupełniające dietę, Produkty dietetyczne przeznaczone do spożycia pod kontrolą medyczną
E 440 Pektyny Nektary owocowe
E 442 Fosfatydy amonu Kakao i wyroby czekoladowe, Wyroby cukiernicze
E 444 Octan izomaślanu sacharozy Napoje bezalkoholowe aromatyzowane opalizujące
E 445 Estry glicerolu i żywic roślinnych Napoje bezalkoholowe
E 450 Difosforany Sery topione, Zabielacze, Napoje typu kawa, Kiełbaski rybne i pasty rybne, Desery mleczne, Wędzonki wieprzowe, konserwy drobiowe, Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw
E 451 Trifosforany Sery topione, Kiełbaski rybne i pasty rybne, Wędzonki wieprzowe, wędzonki drobiowe, wędzonki wołowe, konserwy drobiowe
E 452 Polifosforany Sery topione, Wędzonki wieprzowe, wędzonki drobiowe, wędzonki wołowe, konserwy, Zabielacze do napojów, Napoje typu kawa
E 461 Metyloceluloza Zalewy przeznaczone do otrzymywania zewnętrznych powłok wędlin, poddawanych dalszej obróbce termicznej
E 461
E 464
Metyloceluloza Hydroksypropylome-tyloceluloza Mrożone kulinarne półprodukty ziemniaczane, napoje bezalkoholowe, Wyroby ciastkarskie i ciasta, Suszone przetwory ziemniaczane, Panierki, Sosy, majonezy, Lody i desery
E 460 Celuloza Napoje bezalkoholowe
E 463 Hydroksypropylo-celuloza Napoje bezalkoholowe
E 465 Etylometyloceluloza Napoje bezalkoholowe
E 466 Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy (CMC) Napoje bezalkoholowe
E 470a Sole sodowe, potasowe, wapniowe kwasów tłuszczowych Drożdże piekarskie (przeznaczone wyłącznie do użytku przemysłowego)
E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych Susze ziemniaczane, płatki kukurydziane i ziemniaczane, płatki pszenne preparowane, Lody i ich koncentraty1, Wyroby ciastkarskie i ciasta, Śmietanka w proszku, Mleko w proszku, Wyroby cukiernicze, Desery, Zabielacze, Koncentraty obiadowe, Sosy sałatkowe, Chrupki kukurydziane, wyroby typu sneksy i czipsy, Koncentraty ciast, Tłuszczowe do ciast, Drożdże, kawa, Desery, Sery topione, Aromaty naturalne, Napoje mleczne niefermentowane, Polewy do deserów, Pasty rybne, Wędliny, Konserwy mięsne i drobiowe, Pieczywo, Masło, Wyroby kakaowe i czekoladowe, Dżemy i galaretki wyborowe, marmolady, Pasteryzowana śmietanka, Ryż błyskawiczny (szybko gotujący się), makarony, Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin, Mrożone kulinarne półprodukty ziemniaczane
E 472a Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym Desery, Lody i ich koncentraty1, Aromaty naturalne, Napoje mleczne niefermentowane, Pasty rybne, Wędliny, Polewy do deserów, Konserwy mięsne i drobiowe, Wyroby ciastkarskie i ciasta, Drożdże piekarskie, Likiery, Pieczywo,
E 472b Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym j.w.
E 472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym j.w.
E472d Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze
E 472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym Pieczywo, koncentraty ciast, Sosy obiadowe, sosy pomidorowe i warzywne, Wyroby ciastkarskie i ciasta, Zabielacze do napojów
E 472f Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych Pieczywo pszenne, żytnie i mieszane, pieczywo półcukiernicze
E 473 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych Naturalna płynna kawa w puszkach
E 474 Sacharoglicerydy Przetwory mięsne, Wyroby piekarskie i ciastkarskie, Wyroby cukiernicze, Zabielacze, Lody i ich koncentraty1, Desery, Sosy, Zupy, buliony i rosoły, Napoje bezalkoholowe na bazie nasion anyżu, kokosowe i migdałowe, Napoje spirytusowe z wyjątkiem wina i piwa, Koncentraty w proszku do przygotowania gorących napojów, Zamienniki śmietanki, Napoje na bazie mleka, Dodatki uzupełniające dietę
E 475 Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu Wyroby piekarskie i ciastkarskie, Zemulgowane likiery, Produkty jajeczne, Zabielacze do napojów, Guma do żucia, Emulsje tłuszczowe, Zamienniki mleka i śmietany, Wyroby cukiernicze, z wyjątkiem wyrobów kakaowych i czekoladowych, Desery
E 476 Polirycynoleinian poliglicerolu Produkty do smarowania pieczywa o niskiej i bardzo niskiej zawartości tłuszczu
E 477 Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego Produkty piekarskie, Produkty zastępujące mleko i śmietanę, Zabielacze, Lody i ich koncentraty1, Wyroby cukiernicze, Desery, Ubite polewy
E479b Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych Emulsje tłuszczowe przeznaczone do smażenia
E 481 Stearyoilomleczan sodu Produkty piekarskie delikatesowe, wyroby ciastkarskie i ciasta
E 482 Stearyoilomleczan wapnia
E 491 Monostearynian sorbitolu Drożdże piekarskie, Produkty piekarskie delikatesowe i wyroby ciastkarskie
E 492 Tristearynian sorbitolu Polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów (z wyjątkiem polew kakaowych)
E 500i Węglan sodu Desery, Wędliny, Mąka pszenna
E 509 Chlorek wapnia Dżemy, galaretki i marmolady, Mleko zagęszczone i mleko w proszku, Sery topione
E 516 Siarczan wapnia Koncentraty deserów w postaci sypkiej, nadzienia do ciast i wyrobów ciastkarskich
E 526 Wodorotlenek wapnia Pomidory konserwowe
E 553b Talk2 Guma do żucia
E 578 Glukonian wapnia Pomidory konserwowe, Przetwory owocowe, Guma do żucia
E 579 Glukonian żelazawy Oliwki czarne w zalewie nadziewane
E 585 Mleczan żelazawy pastami (paprykowa, anchovis itp.)
E 901 Wosk pszczeli Cukierki gumki, guma do żucia, pasta karmelarska, pasta cukiernicza, preparaty do smarowania blach i form piekarskich
E 902 Wosk Candelilla Cukierki gumki, guma do żucia, pasta karmelarska, pasta cukiernicza, preparaty do smarowania blach i form piekarskich
E 903 Wosk Carnauba Cukierki gumki, guma do żucia, preparaty do smarowania blach i form piekarskich
E1518 Trioctan glicerolu (triacetyna) Guma do żucia

1 Koncentraty lodów - w lodach gotowych do spożycia.
2 Włókna azbestu niewykrywalne metodą dyfrakcji promieniami X.

Ocena artykułu

4.08
z 93 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(32)
4
 
(42)
3
 
(14)
2
 
(4)
1
 
(1)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.08 z 93 głosów

80%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty