Soja wpływa negatywnie na spermę

Soja wpływa negatywnie na spermę
Obecność soi i produktów sojowych w diecie mężczyzny obniża jakość nasienia i może prowadzić do niepłodności, zwłaszcza u otyłych mężczyzn. Wskazują na to wyniki badań opublikowanych w internetowym wydaniu czasopisma Human Reproduction. Podczas badania oceniano płodność mężczyzn spożywających produkty żywnościowe wyprodukowane na bazie soi – m.in. sery tofu, mleko sojowe, jogurty, kiełbaski, lody. Mężczyźni, którzy jedli soję, mieli o 41 milionów plemników na mililitr spermy mniej, w porównaniu z mężczyznami unikającymi produktów sojowych. Normalny poziom plemników w spermie wynosi od 80 milionów do 120 milionów w jednym mililitrze. Co więcej naukowcy zauważyli, że związek pomiędzy soją a jakością nasienia jest ściślejszy u mężczyzn z nadwagą i otyłych. Wysokobiałkowe ziarna soi, powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym, między innymi do wzbogacania wędlin, serów, wyrobów cukierniczych oraz w kuchni fast food zawierają groźne dla zdrowia mężczyzn izoflawony - prekursory żeńskich hormonów płciowych. Stała obecność produktów sojowych w diecie, może zwiększyć prawie stukrotnie stężenie estrogenów i tym samym zmniejszyć skuteczność testosteronu. Taka huśtawka hormonalna, nie tylko zmniejsza jakość nasienia i płodność ale także obniża libido oraz przyczynia się do nasilenia objawów depresyjnych, z próbami samobójczymi włącznie. Mężczyźni z nadwagą są bardziej podatni na wpływ soi, ponieważ ich organizm wytwarza więcej estrogenów niż u mężczyzn szczupłych.

Podobne teksty