Słodkie geny

Słodkie geny
Coraz częściej dowiadujemy się, że wiele cech i skłonności uwarunkowanych jest odpowiednimi genami. Niektóre zachowania uważane dotychczas za całkowicie zależne od woli człowieka są determinowane przez materiał genetyczny otrzymany od rodziców.

Zespół naukowców z Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku ogłosił wyniki badania, z których wynika, że skłonność do spożywania dużych ilości słodyczy także zależy od obecności odpowiednich genów. Wyizolowano gen kodujący białko receptorowe znajdujące się komórkach nerwowych. Wyniki badań opublikowano na łamach ostatniego wydania Nature Genetics.

Przeprowadzono test, w czasie którego badanych częstowano czekoladą. Niektórzy zjedli jedną kostkę czekolady, podczas gdy pozostali chętnie kilkakrotnie częstowali się słodyczami. Zaobserwowano, że większa skłonność do spożywania dużych ilości słodyczy znacznie częściej występowała wśród osób, u których wykryto receptor białkowy kodowany przez odpowiedni gen.

Wyniki badania potwierdziły genetyczne uwarunkowanie skłonności do spożywania słodyczy. Niezbędne jest jednak przeprowadzenie dalszych doświadczeń, które pozwolą na precyzyjne określenie wpływu opisanych receptorów na ilość zjadanych słodyczy. Autorzy badania uważają, że w przyszłości może okazać się, że nasze zachowanie, upodobania czy wreszcie inne, bardziej skomplikowane procesy zależą głównie od obecności odpowiednich genów.

Ocena artykułu

4.62
z 39 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(26)
4
 
(12)
3
 
(0)
2
 
(1)
1
 
(0)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.62 z 39 głosów

97%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty