Skuteczne i bezpieczne sposoby na niestrawność

Skuteczne i bezpieczne sposoby na niestrawność
Spis treści
  1. Co stosować na niestrawność?
  2. Zioła - naturalny sposób na niestrawność
  3. Leki z domowej apteki

Większość z nas o spokojnie zjedzonym każdego dnia obiedzie może co najwyżej pomarzyć - obecne tempo życia zwyczajnie na to nie pozwala, jemy więc w pośpiechu, a ponadto niezbyt zdrowo.

„Lunch” w pobliskiej budce z jedzeniem typu „fast-food” jest rzeczą coraz bardziej normalną i to niezależnie od tego, że często mamy świadomość konsekwencji, jakie niesie ze sobą spożywanie takiego jedzenia. Jedną z najczęstszych dolegliwości związanych zarówno z jakością, jak i ilością tego, co jemy, jest niestrawność. Jej najważniejsze objawy to:

  • wzdęcia,
  • zgaga,
  • bóle brzucha,
  • uczucie pieczenia za mostkiem tuż po jedzeniu,
  • czkawka i odbijanie się (często z towarzyszeniem kwaśnego posmaku w ustach i przełyku),
  • skurcze jelit,
  • nudności,
  • mdłości,
  • wymioty.

Powyższe objawy mogą pojawiać się pojedynczo, choć najczęściej występuje kilka objawów jednocześnie. Warto pamiętać, że przewlekle utrzymująca się lub regularnie powracająca niestrawność może być oznaką zdecydowanie poważniejszych problemów zdrowotnych (jak na przykład choroba wrzodowa żołądka czy kłopoty z wątrobą albo woreczkiem żółciowym) i zawsze w takim przypadku należy skonsultować się z lekarzem. Sporadycznie przytrafiająca się dyspepsja jest dość łatwa do opanowania i nie są do tego konieczne żadne specjalistyczne środki farmakologiczne.

Co stosować na niestrawność?

Spektrum dostępnych możliwości jest naprawdę szerokie, ale zawsze najlepiej jest zacząć od rzeczy najprostszych: najlepszym sposobem na niestrawność jest uważne przyjrzenie się własnej diecie i wyeliminowanie z niej potraw ciężkostrawnych, nadmiernie tłustych i wzdymających. Dobrze sprawdza się również próba określenia konkretnego rodzaju potraw wywołujących u nas niestrawność, przy czym trzeba wziąć pod uwagę, że jest to kwestia osobnicza, a więc dla każdego człowieka całkowicie indywidualna – to, co dla nas jest obojętne, może na kogoś innego działać wzdymająco, i na odwrót. W wielu przypadkach już taka weryfikacja oraz redukcja liczby potraw ciężkostrawnych w jadłospisie wystarcza w zupełności, by kłopoty z układem pokarmowym zniknęły całkowicie albo przynajmniej poważnie się zmniejszyły. Co jednak zrobić, gdy zmiana nawyków żywieniowych nie pomaga?

Zioła - naturalny sposób na niestrawność

Bardzo dobrym rozwiązaniem problemów z niestrawnością są napary przygotowywane z ogólnodostępnych w aptekach i sklepach zielarskich ziół. Do najskuteczniejszych ziół w przypadku niestrawności należą:

  • imbir (wspomaga trawienie i działa przeciwskurczowo),
  • rumianek pospolity (ma własności rozkurczające),
  • mięta pieprzowa (działa spazmolitycznie i wiatropędnie),
  • koper włoski (łagodzi skurcze jelit),
  • lukrecja (regeneruje błonę śluzową żołądka i chroni wątrobę),
  • kminek (działa rozkurczowo i pobudza wydzielanie soków żołądkowych),
  • mniszek lekarski (łagodzi zaburzenia trawienia, wspomaga pracę wątroby i nerek),
  • dzika róża (działa wspomagająco przy nieżytach przewodu pokarmowego, wspomaga pracę dwunastnicy i żołądka),
  • kolendra (działa wiatropędnie, stymuluje pracę żołądka i jelit).

Oczywiście w handlu są dostępne również specjalne kompozycje ziół do stosowania na niestrawność – jednym z ciekawszych preparatów jest mieszanka Verdin fix, w której składzie obok ziół znajduje się również zielona herbata, znana od wieków jako skuteczny środek wspomagający leczenie niestrawności. Po więcej informacji, zajrzyj tutaj: http://www.verdin.pl/jak-szybko-pokonac-niestrawnosc.html.

Leki z domowej apteki

Terapia ziołowa w połączeniu ze zmianą diety z reguły rozwiązują sprawę niestrawności w sposób definitywny, ale w rzadkich przypadkach, kiedy nie pomogą, można sięgnąć po to, co na niestrawność stosowały nasze babcie. Jednym z najbardziej skutecznych, a zarazem zapomnianych sposobów jest domowej roboty „woda sodowa”, którą przygotowuje się bardzo prosto: do dużego kubka (najlepiej litrowego) nalewamy około 0,3-0,4 litra wody, po czym wsypujemy do niej płaską łyżeczkę sody oczyszczonej i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia sody. Ponieważ ta mieszanka „kipi”, mieszając trzeba uważać, żeby nie stracić całej mikstury – dlatego właśnie najlepiej stosować duży kubek. Tak przygotowana woda sodowa działa wiatropędnie, neutralizuje kwasy żołądkowe, jest też (według przekazów babć i prababć) bardzo pomocna w zwalczaniu tak zwanego „syndromu dnia poprzedniego”…

Pomóc może również ocet winny – wystarczy rozpuścić łyżeczkę takiego octu w połowie szklanki wody, ewentualnie dosłodzić do smaku odrobiną miodu i wypić po zjedzeniu dużego lub wyjątkowo ciężkostrawnego posiłku, by wspomóc proces trawienia. Ostatnim sposobem na niestrawność pochodzącym wprost z babcinej domowej apteki są ciepłe okłady na brzuch. Działają one kojąco i całkiem skutecznie łagodzą ból, choć najlepiej zastosować je dopiero wtedy, kiedy inne sposoby zawiodą.

Jak widać, można sobie skutecznie poradzić z niestrawnością stosując tylko i wyłącznie metody całkowicie naturalne, bez wspomagania się farmakologią i syntetycznymi lekami, jednak zawsze trzeba pamiętać, że w razie nawrotów niestrawności konieczna jest wizyta u lekarza, bo stawką jest nasze zdrowie – a ono jest bezcenne.

Podobne teksty