Skrobie modyfikowane

Skrobie modyfikowane
Skrobie modyfikowane - substancje otrzymane ze skrobi spożywczych w wyniku działania czynników chemicznych lub enzymatycznych. 
Nr Nazwa substancji Środek spożywczy
E 1404 Skrobia utleniona Koncentraty spożywcze i koncentraty dodatków do potraw
E 1410 Fosforan monoskrobiowy Sosy pomidorowe, warzywne, obiadowe, Lody i ich koncentraty1
E 1412 Fosforan diskrobiowy Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe (poniżej 50,5% tł.)
E 1413 Fosforowany fosforan diskrobiowy Knedle i pierogi z nadzieniami owocowymi, wyroby z ciasta ziemniaczanego, paszteciki,
E 1414 Acetylowany fosforan diskrobiowy pierogi z nadzieniem warzywnym, z nadzieniem serowo-warzywnym i inne podobne
E 1420 Skrobia acetylowana Pulpy i przeciery owocowe i warzywne, wsady owocowe i warzywne przeznaczone do produkcji
E 1422 Acetylowany adypinian diskrobiowy środków spożywczych mogących zawierać substancje zagęszczające
E 1440 Hydroksypropyloskrobia Nadzienia i kremy do ciast i wyrobów, ciastkarskich, wyroby ciastkarskie
E 1442 Hydroksypropylofosforan diskrobiowy Pasty kanapkowe na bazie przetworów mlecznych
E 1450 Sól sodowa Sosy konserw rybnych
E 1451 Acetylowana skrobia utleniona Mrożone wyroby kulinarne - półprodukty ziemniaczane (pyzy, knedle, kluski i inne podobne); Wyroby typu sneksy i czipsy, chrupki; Koncentraty puré e ziemniaczanego; Paniery do przetworów mięsnych i rybnych; Wyroby cukiernicze; Polewy do deserów cukierniczych, ciast i lodów; Napoje bezalkoholowe, sosy jogurtowe; Napoje mleczne fermentowane; Desery mleczne, serki twarogowe termizowane; Konserwy mięsne rozdrobnione, wędzonki, kiełbasy homogenizowane, wędliny drobiowe; ieszaniny masła i tłuszczów roślinnych, margaryny niskotłuszczowe; Śmietana kulinarna; Desery twarogowe, desery owocowe, zabielacze do napojów; Kremy, kremożele i kisiele owocowe na bazie soków owocowych lub przecierów; Marynaty; Konserwy warzywno-mięsne

1 Koncentraty lodów - w lodach gotowych do spożycia.

Podobne teksty