Ryzyko podwyższonego poziomu cholesterolu

Ryzyko podwyższonego poziomu cholesterolu

Ryzyko podwyższonego poziomu cholesterolu dotyczy dwa razy większej liczby osób niż do tej pory przewidywano - alarmują wyniki najnowszego badania grupy naukowców z Uniwersytetu w Bostonie.

Zbyt wysoki poziom złego cholesterolu (LDL) lub zbyt niski dobrego cholesterolu (HDL) jest głównym czynnikiem rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego i najczęstszą przyczyną zgonów na świecie.

Z analizy dotychczasowych statystyk wynikało, że wysoki LDL dotyczy mniej niż 2 osób na 10, a u 4 osób z 10 jest w górnej granicy normy. Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Bostonie te dane nie odzwierciedlają prawdziwego stopnia ryzyka wystąpienia niewłaściwego poziomu cholesterolu w określonym momencie naszego życia.

Ta liczba jest dwa razy większa - to wynik badania, któremu poddano grupę 4701 osób (30, 40 i 50-latkowie), uczestników amerykańskiego badania Framingham Offspring Study. Oszacowano, że w okresie 30 lat u 4 osób na 10 LDL przekroczy normę, a u 6 z 10 osiągnie górną granicę normy. Badanym mierzono poziom cholesterolu co najmniej dwa razy między 1971 a 2000 rokiem i porównywano z wytycznymi, określonymi w National Cholesterol Education Program. Wśród osób, które miały podwyższony LDL w pierwszym badaniu, ryzyko podwyższonego poziomu cholesterolu w przyszłości było wyższe - u połowy z nich stwierdzono wysoki poziom LDL, a u 80% zanotowano górną granicę normy.

Doniesienia te mają ważne znaczenie w polityce prozdrowotnej skoncentrowanej na zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego. Wysoki poziom cholesterolu to jeden z czynników, które najbardziej podnoszą ryzyko wystąpienia chorób serca. Mimo to większość ludzi nie wie, że ten problem ich dotyczy, tym bardziej, że nie powoduje widocznych objawów ostrzegawczych. Dla profilaktyki chorób układu krążenia, prócz aktywności fizycznej, eksperci zalecają spożywanie produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 (źródłem jest olej lniany, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, tłuste ryby morskie) i Omega-6 (pochodzi z oleju słonecznikowego). Obniżają stężenie złego cholesterolu we krwi, pomagają w zapobieganiu między innymi zakrzepom i miażdżycy.

Zdaniem naukowców, przepisywanie dużej ilości lekarstw, takich jak statyny, stanie się normą, jeśli społeczeństwo nie będzie dbać o zdrowie serca. Przed wysokim cholesterolem chroni odpowiednio zbilansowana dieta i aktywny tryb życia. Przestawiając się z diety bogatej w tłuszcze nasycone, tj. masło, mięso, wędliny, tłuste sery, na tłuszcze roślinne, które są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe zdrowe dla serca, każdy może w znacznym stopniu zredukować ryzyko wysokiego cholesterolu i tym samym ryzyko chorób serca - mówi prof. dr hab. Marek Naruszewicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą, ekspert Instytutu Flory.

Wyniki badania dowodzą, że zagrożenie wysokim cholesterolem jest takie samo u kobiet, jak u mężczyzn. W młodym wieku problem ten częściej dotyczy mężczyzn, u kobiet natomiast poziom LDL gwałtownie wzrasta między 40 a 60 rokiem życia.

Pożądane stężenia cholesterolu we krwi:

  • Cholesterol całkowity - poniżej l90 mg/dl
  • LDL-cholesterol - poniżej 130 mg/dl
  • HDL-cholesterol - powyżej 40 mg/dl u mężczyzn, powyżej 50 mg/dl u kobiet

Codziennie na choroby układu krążenia umiera w Polsce 100 osób. Jednym z głównych celów Instytutu Flory jest prozdrowotna edukacja społeczeństwa i zapobieganie tak wysokiej śmiertelności. Rola profilaktyki ma kluczowe znaczenie - chorobom serca lepiej jest przeciwdziałać, niż z nimi walczyć.

Instytut Flory stara stawia sobie za cel przekonanie społeczeństwa, że dokonanie nawet niewielkich zmian stylu życia daje niewspółmiernie duże korzyści zdrowotne.

Celem realizowanej przez Instytut Flory Ogólnopolskiej Kampanii na rzecz Zdrowego Serca jest promowanie zachowań prozdrowotnych, jak również uświadomienie społeczeństwu poziomu zagrożenia zachorowaniem na niewydolność układu krążenia oraz potrzeby diagnostyki, profilaktyki i redukowania zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Istotną rolę w przeciwdziałaniu tak wysokiej śmiertelności na choroby serca odgrywa zmiana trybu życia, a szczególnie właściwe odżywianie - zdrowa, uboga w kwasy tłuszczowe nasycone dieta, która obniża poziom cholesterolu we krwi.

Podobne teksty