Rodzaje witamin

Rodzaje witamin
Witaminy są to związki organiczne, odmienne od białek, węglowodanów, czy tłuszczy, które nie są wytwarzane przez organizm, a jednak niezbędne do prawidłowego wzrostu, przemian i napraw. Witaminy nie są trawione, a bezpośrednio wchłaniane do krwiobiegu. Opisano 13 witamin, które zostały podzielone na dwie podstawowe grupy, rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, do których zalicza się A, D, E, K, są przechowywane w wątrobie i tkance tłuszczowej. Mega dawki tych witamin mogą spowodować toksyczne uszkodzenie wątroby. Z kolei, witaminy rozpuszczalne w wodzie nie są magazynowane w organizmie. Ich nadmiar, albo mega dawki są wydalane przez nerki. Jednak opisano toksyczne działanie również witamin z tej grupy, jak niacyna, C, B6.

Poniższe tabele zawierają też zalecane dzienne dawki.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

dzienna dawka Cel Źródła

A

1,000 mcg

Wzrok, skóra, włosy, wzrost, błony śluzowe

Żółtko jaj, mleko, masło, żółte i ciemnozielone warzywa, żółte i pomarańczowe owoce

D

5 mg

Struktura kości i zębów, niezbędna do absorpcji wapnia

Światło słoneczne, mleko, jaja, ryby

E

10 mg

Czerwone ciałka krwi, mięśnie

Całe ziarna, oleje, owoce, zielone liściaste warzywa

K

80 mcg

Krzepnięcie krwi, wzrost kości

Jaja, zielone liściaste warzywa, kalafior, pomidory

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

RDR (dzienna dawka) Cel Źródła

C

60 mg

Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, antyhistaminik, budulec kolagenu

Cytrusy, pomidory, brokuły, ziemniaki, zielona papryka, kapusta, truskawki

B1 - Thiamin

1.5 mg

Apetyt, trawienie, aktywność nerwów, przemiany zw.węglowych

Wieprzowina, w.strączkowe, całe ziarna, kiełki, orzechy

B2 - Riboflavin

1.7 mg

Metabolizm tłuszczy, białek, węglowodanów, bł.śluzowe

Mleko, przetwory mleczne, całe ziarna, jaja, ryby, zielone liściaste warzywa

B3 - Niacin

19 mg

Apetyt, obniża cholesterol, metabolizm tłuszczy, białek, węgl.

Mięso, ryby, drób, jaja, orzeszki ziemn., w.strączkowe, ziarna

B6 - Pyridoxine

2 mg

Serotonina (regulacja nastroju), metabolizm białek

Mięso, drób, ryby, ziarna, kiełki, żółtko jaj, w.strączkowe, zielone liściaste warzywa, otręby

B12

2 mcg

Czerwone krwinki, wytwarzanie materiału genetycznego, nowe tkanki

Mięso, drób, ryby, przetwory mleczne

Kwas foliowy

200 mcg

Czerwone krwinki, produkcja mat.genetycznego

Mięso, jaja, ryby, zielone warzywa, fasola, szparagi, drożdże

Pantothenic Acid

7 mg

Czynność nadnerczy i nerwów

Całe ziarna, jaja, warzywa, mięso

Biotyna

100 mcg

Metabolizm glukozy

Żółtko jaj, mleko, w.strączkowe, o.ziemne, banany

Ocena artykułu

4.22
z 46 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(22)
4
 
(18)
3
 
(2)
2
 
(2)
1
 
(2)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.22 z 46 głosów

87%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty