Ptasia grypa coraz bliżej Polski

Ptasia grypa coraz bliżej Polski

W ostatnim czasie Polska z niepokojem śledzi sytuację związaną z ptasią grypą. Okazuje się, że choroba ta zbliża się do naszego kraju – ogniska ptasiej grypy odkryto 10 km od polskiej granicy w mieście Schwedt w Niemczech. Główny Lekarz Weterynarii Kraju Krzysztof Jażdżewski poinformował CIoPiG, że nie można wykluczyć ognisk ptasiej grypy w Polsce.

Co należy wiedzieć o ptasiej grypie ???
Objawy ptasiej grypy u ludzi są podobne do objawów zwyczajnej grypy, czyli: gorączka, kaszel, ból gardła, bóle mięśni i stawów oraz zapalenie spojówek. Ptasia grypa przebiega jednak znacznie gwałtowniej. Chorobie tej mogą także towarzyszyć bardzo groźne powikłania, jak np. zapalenie płuc a także ostra niewydolność oddechowa. Wystąpienie tych powikłań może doprowadzić do śmierci.

Ptasia grypa jest szczególnie niebezpieczna dla osób mających obniżoną odporność układu immunologicznego, zwłaszcza dzieci i osób starszych.

Nie oznacza to jednak, że powinniśmy wpadać w panikę, gdy np. po weekendowym spacerze w parku wystąpi u nas podwyższona temperatura czy kaszel. Mogą być to równie dobrze objawy zwykłego przeziębienia. Powody do zmartwień możemy mieć natomiast, gdy po kontakcie z ptactwem nieprzerwanie przez ok. 10 dni występować będą objawy takie jak: wzrost temperatury ciała powyżej 37,5?C, kaszel lub trudności w oddychaniu, albo jeżeli rozwiną się inne objawy chorobowe. Należy wtedy natychmiast skontaktować się z lekarzem, a przed wizytą poinformować lekarza o swoich objawach, a także ewentualnych podróżach oraz kontakcie z ptactwem.

Spożywanie posiłków drobiowych - o czym należy pamiętać !!!

Nie należy przygotowywać żywności dla ludzi i zwierząt z drobiu pochodzącego z terenów, na których odnotowano przypadki choroby (już sam ubój i przygotowywanie żywności niosą ze sobą duże ryzyko zakażenia). Z drugiej strony wiadomym jest także, że mięso drobiowe jest smaczne i pożywne, dlatego wiele osób nie będzie chciało zrezygnować z jego spożywania. Osoby te powinny jednak pamiętać o przestrzeganiu wszelkich środków ostrożności.

Wirus ptasiej grypy jest wrażliwy na temperaturę 70?-90? C oraz działanie wszelkiego rodzaju detergentów!

Przede wszystkim powinniśmy zaniechać używania surowych lub ugotowanych na miękko jaj.  Przed spożyciem jaja (z dokładnie umytymi skorupkami) należy gotować przynajmniej przez 5 min w temperaturze 70?-90?C - ponieważ wirus grypy ulega w tak wysokiej temperaturze zniszczeniu. Taka samo temperatura powinna być stosowana do gotowania mięsa drobiowego.

Bezwzględnie powinniśmy pamiętać o każdorazowym myciu rąk po kontakcie z surowym mięsem drobiowym lub jajami. Powinniśmy do tego używać wody z mydłem, natomiast wszystkie powierzchnie oraz sprzęt mający kontakt z tymi produktami – wodą z detergentem.

Podobne teksty