Przygotowywanie pokarmów w kamicy nerkowej

Przygotowywanie pokarmów w kamicy nerkowej
Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek dotyczących przyrządzania potraw dla osób z kamicą nerkową:
  1. Świeżo przyrządzone posiłki należy podawać często i w niewielkich porcjach, najlepiej 5 posiłków dziennie.
  2. Najwłaściwszą formą przygotowywania posiłków jest gotowanie w wodzie, na parze, pod ciśnieniem.
  3. Można stosować również duszenie i pieczone bez dodatku tłuszczu w żaroodpornym naczyniu, pergaminie lub folii aluminiowej.
  4. Zupy i sosy podprawia się zawiesiną z maki i mleka lub mąki i wody.
  5. Niedopuszczalne jest przygotowywanie zup na wywarach z tłustego mięsa, kości lub grzybów.
  6. Tłuszcz (masło, olej) dodaje się na surowo do gotowych potraw.
  7. Należy unikać potraw zbyt słodkich i tłustych.
  8. Posiłki przyrządza się bez dodatku soli
  9. Dla polepszenia smaku potrawy można zakwasić, np. sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym, kwaśnym mlekiem.
  10. Z uwagi na ograniczenie płynów w diecie należy ograniczyć zupy oraz spożycie owoców.
  11. Wskazane jest wypłukiwanie potasu z warzyw i ziemniaków poprzez moczenie, odlewanie wody w trakcie gotowania i nie wykorzystywanie wywarów.

Podobne teksty