Przygotowywanie pokarmów w chorobach pęcherzyka żółciowego

Przygotowywanie pokarmów w chorobach pęcherzyka żółciowego
Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek dotyczących przyrządzania potraw dla osób chorujących na choroby pęcherzyka żółciowego.
  1. Posiłki należy spożywać regularnie, 5-6 razy dziennie, w małych objętościach.
  2. Posiłki były spożywane w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu.
  3. Najwłaściwszą formą przygotowywania posiłków jest gotowanie w wodzie, na parze, pod ciśnieniem.
  4. Można stosować duszenie i pieczone bez dodatku tłuszczu w żaroodpornym naczyniu, pergaminie lub folii aluminiowej.
  5. Zabronione jest stosowanie wszelkiego rodzaju zasmażek.
  6. Należy unikać potraw smażonych (w ograniczonej ilości można stosować smażenie na oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek),
  7. Potrawy powinny być zawsze świeże, nie odgrzewane po kilka razy, czy kilkakrotnie rozmrażane i zamrażane.
  8. Dozwolony tłuszcz należy podawać w postaci surowej do gotowych już potraw.
  9. Należy unikać potraw wzdymających (kapusta, groch, strączkowe suche, cebula, pory).
  10. Przyprawy stosować raczej łagodne, ziołowe.

Podobne teksty