Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze - substancje przedłużające trwałość środków spożywczych poprzez zabezpieczenie ich przed rozkładem spowodowanym przez utlenianie, takim jak jełczenie tłuszczu i zmiany barwy.
Nr Nazwa substancji Środek spożywczy
E 223 Pirosiarczyn sodu (w przeliczeniu na SO2) Chrupki i czipsy jabłkowe, Pieczarki zamrożone
E 270 Kwas mlekowy Oleje, Margaryny, tłuszcze cukiernicze, piekarskie, kuchenne
E 300 Kwas askorbinowy Wino, Piwo, Ocet, Zemulgowane sosy w tym majonezy, Soki owocowe i nektary, Konserwy mięsne, Kremogeny, Mleko w proszku, Aromaty: naturalne, Śmietanka w proszku, Wyroby cukiernicze, Mąka, Przetwory owocowe, Przetwory warzywne, Oliwki w zalewie, Susze ziemniaczane, Napoje bezalkoholowe, Mrożone owoce i warzywa
E 301 Askorbinian sodu Konserwy mięsne, warzywno-mięsne, wędliny i wyroby garmażeryjne z mięsa peklowanego w tym z drobiu
E 302 Askorbinian wapnia Konserwy mięsne, warzywno-mięsne, wędliny i wyroby garmażeryjne z mięsa peklowanego w tym z drobiu
E 304i Palmitynian askorbylu Wyroby typu sneksy i czipsy, Zabielacze, Sosy sałatkowe, Koncentraty obiadowe, Margaryny, Aromaty
E 304ii Stearynian askorbylu Koncentraty obiadowe, koncentraty dodatków do potraw, Zabielacze
E 306
E 307
E 308
Mieszanina tokoferoli, Alfa-tokoferol, Gamma-tokoferol, Oleje, margaryny, smalec, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne
E 309 Delta-tokoferol Wyroby cukiernicze, przetwory zbożowe, wyroby typu sneksy i czipsy, Sosy sałatkowe, Koncentraty obiadowe, Sery topione aromatyzowane, Aromaty zawierające tłuszcze
E 306 Mieszanina tokoferoli Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin
E 307 Alfa-tokoferol Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin
E 308 Gamma-tokoferol Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin
E 309 Delta-tokoferol Niezemulgowane oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne z wyjątkiem oliwy z oliwek i olejów virgin
E 310 E 311 E 312 Galusan propylu Galusan oktylu Galusan dodecylu Smalec, Koncentraty obiadowe, Guma do żucia, Mięso suszone do produkcji koncentratów spożywczych, Tłuszcze i oleje przeznaczone do smażenia
E 315 E 316 Kwas izoaskorbinowy Izoaskorbinian sodu Konserwy mięsne, warzywno-mięsne, wędliny i wyroby garmażeryjne z mięsa peklowanego w tym z drobiu, Przetwory rybne, Piwo, Koncentraty obiadowe,
E 320 Butylohydroksyanizol (BHA) Smalec, Oleje przeznaczone wyłącznie do wyrobów typu sneksy i czipsy, Susze ziemniaczane, Guma do żucia, Nadzienia tłuste do wyrobów cukierniczych, ciastkarskich i ciast, Aromaty zawierające tłuszcze
E 321 Butylohydroksytoluen (BHT) Smalec przeznaczony do magazynowania powyżej 1 roku, tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne Oleje przeznaczone do wyrobów typu sneksy i czipsy, Aromaty zawierające tłuszcze, Guma do żucia
E 330 Kwas cytrynowy Margaryny
E 331 Sól sodowa kwasu cytrynowego Oleje, smalec
E 332 Sól potasowa kwasu cytrynowego Koncentraty ziemniaczane
E 385 Sól wapniowo-disodowa kwasu etyleno-diaminotetraoctowego (CaNa2EDTA) Zemulgowane sosy w tym majonezy, Jadalne nasiona roślin strączkowych, warzywa strączkowe, grzyby i karczochy w konserwie, Skorupiaki i mięczaki w konserwie, Konserwy rybne, Mrożone i głęboko mrożone skorupiaki, Produkty tłuszczowe o zawartości tłuszczu 41% (lub mniej) do smarowania pieczywa

Ocena artykułu

4.06
z 52 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(18)
4
 
(23)
3
 
(8)
2
 
(2)
1
 
(1)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.06 z 52 głosów

79%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty