Produkty zalecane i niewskazane w zespole nerczycowym

Produkty zalecane i niewskazane w zespole nerczycowym
Zestawienie potraw wskazanych do spożywania przez osoby z zespołem nerczycowym oraz tych, których spożycie należy ograniczyć lub wyłączyć ze swojej diety.
Produkty Zalecane Przeciwwskazane
produkty zbożowe wszystkie gatunki produktów zbożowych bez dodatku soli kuchennej, kasze, mąki solone ciastka na proszkach
mleko i produkty mleczne chude sery twarogowe, mleko i napoje mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, śmietana
ser żółty, topiony, solony, podpuszczkowy
jaja jaja całe, żółtka, białka
mięso, drób, ryby chude mięso (cielęcina, wołowina, konina, drób, kura, kurczę), chude ryby (szczupak, sandacz, lin, leszcz, pstrąg, dorsz) tłuste mięso, podroby, wędliny, tłuste ryby wędzone, konserwy mięsne i rybne
tłuszcze masło, olej sojowy, słonecznikowy słonina, smalec
warzywa i owoce wszystkie gatunki wliczając je w dozwoloną ilość płynów, ziemniaki gotowane, pieczone warzywa solone, ziemniaki smażone, odsmażane, rośliny strączkowe
cukier i słodycze cukier, miód, przetwory owocowe na cukrze czekolada, tłuste wyroby cukiernicze, ciasta spulchnione proszkiem
przyprawy pietruszka, seler, majeranek, cebula, szczypiorek, koperek, cynamon, wanilia, kwasek cytrynowy, skórka cytrynowa i pomarańczowa, kminek, chrzan pieprz, ocet, musztarda, sól, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, mieszanki przyprawowe, koncentraty sosów
używki słaba herbata, słabe kakao kawa naturalna, alkohol

Podobne teksty