Produkty zalecane i niewskazane w chorobach pęcherzyka żółciowego

Produkty zalecane i niewskazane w chorobach pęcherzyka żółciowego
Zestawienie potraw wskazanych do spożywania przez osoby z chorobami pęcherzyka żółciowego oraz tych, których spożycie należy ograniczyć lub wyłączyć ze swojej diety.
Zalecane Zalecane w umiarkowanych ilościach Przeciwwskazane
produkty zbożowe pieczywo z jasnej, pszennej mąki, sucharki pszenne, drobne niskojajeczne makarony, kasza manna, kasza kukurydziana, krakowska, ryż, płatki ryżowe biszkopty, płatki kukurydziane i owsiane pieczywo ciemne, chleb żytni, chleb razowy, chleb Graham, pieczywo z otrębami, grube i czterojajeczne makarony, kasza gryczana, jaglana, pęczak
potrawy mleczne mleko chude, zsiadłe, o zawartości tłuszczu 2,0%, chudy biały ser, chudy twaróg, kefir i jogurt. serki homogenizowane, mleko o zawartości tłuszczu do 2,8%. śmietana, tłuste białe serki, tłuste twarogi, sery żółte i topione, mleko z zawartością tłuszczu powyżej 3,2%.
mięso i ryb chude mięso (cielęcina, wołowina, kura, kurczak, indyk), chude ryby (dorsz, lin, sandacz, szczupak, leszcz, karaś) karp, mintaj, morszczuk podroby, tłuste mięso (wieprzowina, baranina, gęś, kaczka, dziczyzna), tłuste ryby (śledź, węgorz, łosoś, sardynki, halibut, makrela), mięsa marynowane
wedliny chuda szynka wołowa, chuda polędwica, cielęcina. chuda szynka wieprzowa tłuste wędliny, pasztety
jaja białka jaja kurzego. 2-3 jaja całe na tydzień duże ilości żółtka jaj lub całych jaj
tłuszcze olej rzepakowym lub oliwie z oliwek, masło, słodka, niskoprocentowa (9% tłuszczu) śmietanka, oliwa z oliwek, olej sojowy, słonecznikowy, arachidowy, kukurydziany smalec, słonina, boczek, majonez, masło topione, łój, pozostałe tłuszcze
słodycze marmolady, powidła, dżemy, konfitury, cukier, miód pszczeli ciasta z dużą ilością tłuszczu i cukru, czekolada, chałwa,
owoce ananasy, grejpfruty, wiśnie, arbuzy, banany, melony, cytryny, mandarynki, pomarańcze, jabłka bez skórki morele, śliwki, brzoskwinie, winogrona gruszki, czereśnie, agrest, figi, czarne jagody, borówki, porzeczki, poziomki, truskawki, żurawiny, gruszki
warzywa ziemniaki , marchew. buraki, zielona sałata, szpinak, szczaw, czarna rzodkiew, główki szparagów, pietruszka, seler, młoda rzodkiewka, zielony groszek, ogórki, dynia suche nasiona roślin strączkowych, kapusta, kalafiory, pory, cebula, czosnek, szczaw, szpinak, rabarbar, brukselka, soja, grzyby, groch, fasola, soczewica
przyprawy wanilia, sok z cytryny, cynamon, anyż, kolendra, zielony koperek, zielona natka pietruszki lub lubczyku, bazylia, melisa ziela angielskiego. pieprz, papryka, ocet, musztarda, gałka muszkatałowa, curry, imbir
napoje słaba herbata i kawa kawa, kakao, mocna herbata, napoje gazowane, napoje alkoholowych.

Ocena artykułu

4.12
z 25 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(9)
4
 
(11)
3
 
(4)
2
 
(1)
1
 
(0)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.12 z 25 głosów

80%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty