Potrawy wskazane i niewskazane w nadciśnieniu tętniczym

Potrawy wskazane i niewskazane w nadciśnieniu tętniczym

Zestawienie potraw wskazanych do spożywania przez osoby z nadciśnieniem tętniczym, oraz tych, których spożycie należy ograniczyć lub wyłączyć ze swojej diety.

wskazane wskazane w umiarkowanych ilościach przeciwwskazane
produkty zbożowe pieczywo pszenne o niskiej zawartości sodu, czerstwe.
mąka pszenna, drobne kasze (manna, kukurydziana, krakowska, jęczmienna łamana, gryczana łamana), ryż, płatki owsiane.
inne pieczywo o niskiej zawartości sodu, mąka krupczatka i mąka sojowa, drobne makarony (nitki, gwiazdki, niezbyt grube wstążki), pozostałe kasze (przecierane) Rogaliki francuskie (croissant), pieczywo razowe, mocno solone, pieczywo cukiernicze z dodatkiem proszku do pieczenia, grube nieprzecierane kasze, grube makarony, płatki kukurydziane
nabiał mleko słodkie o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko zsiadłe, jogurt, kefir, chudy biały serek Serki twarogowe, serki półtłuste.
sery żółte i serki topione, tłuste sery białe oraz mleko skondensowane.
jaja białka jaj całe jaja na miękko w ilości 2-3 sztuki w tygodniu. jaja na twardo
mięso i ryby
chude gatunki mięs i drobiu (cielęcina, wołowina, konina, królik, kura, kurczak, indyk), chude ryby ( dorsz, kergulena, płastuga, dorada, morszczuk, leszcz, szczupak, pstrąg, płoć, flądra, sandacz). chuda wieprzowina (polędwica , schab), chuda baranina (mięso jagnięce) , ryby smażone na właściwym oleju tłuste mięso (wieprzowine, baranine, kaczki, gęsi, tłuste ryby (węgorz, łosoś, makrela, śledźi), mięsa peklowane lub solonych, kiełbasy, salami, pasztety mięsne i inne.
tłuszcze oliwa z oliwek i oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy, kukurydziany i niskoerukowy olej rzepakowy). margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu. smalec, słonina, boczek, margaryny, tłusta i kwaśna śmietan
owowce i warzywa
buraki, boćwina, młody zielony groszek, marchew, seler, pietruszka, szpinak oraz zielona sałata , jabłka, śliwki węgierki, banany, pomarańcze, grejfruty, wiśnie, truskawki, poziomki, porzeczki, maliny i jeżyny. brokuły, bakłażany, cukinia, kabaczek, kalafior, młoda kalarepka, włoska kapusta, fasolka szparagowa
śliwki,

warzywa kiszone lub ciężko strawne (ogórki, kwaszona kapusta, grzyby), konserwy z warzyw
słodycze miód, cukier, niskosłodzone dżemy
czekolada, czekoladki, chałwa, ciasta i ciasteczka przemysłowo
napoje Herbata ziołowa, soki warzywne, woda mineralna niegazowana niskosodowa (do 100mg sodu na litr), kawa zbożowa, słaba herbata, słaba kawa naturalna. mocna kawa, mocna herbata, mocne kakao, napoje alkoholowe,
napoje gazowane.

przyprawy wanilia, cynamon, szafran, goździki, sok z cytryny, nasiona kminku, kopru, czarnuszki , liście pietruszki, selera, lubczyku, estragonu, hyzopu, lawendy, szałwii, majeranku i lebiodki. cebula, ziele angielskie, czosnek. sól, pieprz naturalny, ocet, musztarda, keczup, gorczyca, ostra papryka, pikle, korniszony, magii, wszelkie marynaty i sos sojowy

Podobne teksty