Pokarmy sojowe chronią przed rakiem piersi

Pokarmy sojowe chronią przed rakiem piersi
Częstość występowania raka piersi waha się w zależności od regionu geograficznego: jest większa w takich krajach jak Chiny czy Japonia a mniejsza wśród kobiet rasy kaukaskiej. Powstaje pytanie, czy skład diety może wpływać na ryzyko wystąpienia tej postaci raka.

Naukowcy z Vanderbilt University School of Medicine we współpracy z przedstawicielami Shanghai Cancer Institute badali związek między spożywaniem pokarmów bogatych w soję a zachorowalnością na raka piersi. Wyniki tego badania opublikowano na łamach najnowszego wydania czasopisma Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention.

Wiadomo, że pokarmy sojowe są bogate w izoflawony, które prawdopodobnie mają działanie przeciwnowotworowe. Badano wpływ ich spożywania w wieku młodzieńczym (kiedy tkanki są najbardziej wrażliwe na działanie czynników środowiskowych) na ryzyko zachorowania na raka piersi w wieku późniejszym.

Uczestniczki badania mieszkały w Chinach, były wśród nich osoby z rozpoznanym rakiem piersi oraz kobiety zdrowe. Od wszystkich zbierano informacje o pokarmach, jakie spożywały w wieku 13-15 lat. Szczególną wagę przykładano do informacji na temat produktów sojowych (mleko sojowe, tofu i inne).

Okazało się, że duże spożycie pokarmów bogatych w soję w wieku młodzieńczym wiązało się z mniejszym ryzykiem wystąpienia raka piersi w późniejszym wieku. Zależność ta utrzymywała się zarówno w grupie kobiet w wieku przed- jak i pomenopauzalnym.

Dieta bogata w pokarmy sojowe może chronić przed rakiem sutka. Problem ten wymaga jednak dalszych badań - być może wprowadzenie wcześnie w życiu działań interwencyjnych zapobiegnie wystąpieniu nowotworu piersi.

Podobne teksty