Podstawowe informacje o nadciśnieniu tętniczym

Podstawowe informacje o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu krążenia charakteryzującą się podwyższonym ciśnieniem tętniczym we krwi. Nadciśnienie tętnicze rozpoznaje się gdy podczas kilkakrotnych pomiarów, dokonywanych w spoczynku, ciśnienie przekracza wartości 140/90 mm Hg.

Najczęstszą formą nadciśnienia jest nadciśnienie tętnicze pierwotne (samoistnym) stanowiące około 95% wszystkich rodzajów nadciśnienia tętniczego, którego przyczyna nie jest dokładnie znana. Ta postać nadciśnienia tętniczego częściej występuje u osób u których stwierdza się:

  • nadwagę lub otyłość
  • rodzinne występowanie nadciśnienia tętniczego
  • nadużywanie soli kuchennej w codziennej diecie
  • regularne spożywanie alkoholu
  • palenie papierosów

U pozostałych 5% pacjentów z nadciśnieniem tętniczym występuje nadciśnienie tętnicze wtórne, spowodowane istniejącą chorobą (choroby nerek, nadnerczy).

Prawidłowe postępowanie niefarmakologiczne w tym odpowiednia dieta jest podstawowym sposobem leczenia osób z nadciśnieniem tętniczym.

W diecie należy ograniczyć spożycie sodu, który znajduje się w soli kuchennej, pieczywie, wyrobach cukierniczych, w produktach mlecznych  (żółte i topione sery), przetworach garmażeryjnych (wędliny, pasztety, sałatki) i konserwach mięsnych, rybnych i warzywnych. Duże ilości sodu znajdują się również w przyprawach. Osoby z nadciśnieniem tętniczym nie powinny dziennie spożywać więcej niż 4g  soli tzn. 1.6 g sodu. W Polsce zjada się przeciętnie od 8 do 15 g soli dziennie.

Podobne teksty