Odkryto tajemnicę soku żurawinowego

Odkryto tajemnicę soku żurawinowego

Naukowcom z Politechniki w Worcester udało się wyjaśnić tajemnicę skuteczności soku żurawinowego w leczeniu infekcji dróg moczowych.

Właściwości soku z żurawin znane są od stuleci. Od dawna zbierano owoce i produkowano z nich sok podawany w celu leczenia i zapobiegania chorobom układu moczowego. Ta roślina o znanych właściwościach leczniczych rośnie głównie na torfowiskach, na glebie silnie zakwaszonej. Posiada drobne czerwone owoce, o przyjemnym kwaśnym smaku. Naukowcy zidentyfikowali sposób w jaki sok działa na bakterie. Znajdujące się w nim związki zmieniają właściwości termodynamiczne drobnoustrojów. Tworzą pewnego rodzaju barierę energetyczną uniemożliwiającą rozwój infekcji. Odkryto, że forma bakterii zawierająca fimbrie, która jest odpowiedzialna za choroby układu moczowego, jest wrażliwa na minimalne stężenia związków żurawinowych. Ponadto prawdopodobnie bakterie niegroźne i naturalnie bytujące w naszym organizmie nie są wrażliwe.

Zdaniem badaczy sok żurawinowy sprawia, że zmienia się mikroarchitektura ściany komórkowej bakterii, w wyniku czego nie są one zdolne do kolonizacji przewodów moczowych. Tracą zdolność przywierania do błon biologicznych człowieka. Niestety znacznym czynnikiem ograniczającym skuteczność soku żurawinowego jest jego krótkotrwałość. By ochrona, którą gwarantują mogła nas ustrzec przed groźnymi bakteriami konieczne jest jego stosowanie co najmniej raz dziennie.

Podobne teksty