O przewlekłym zapaleniu trzustki

O przewlekłym zapaleniu trzustki

Trzustka jest narządem, który oprócz produkcji insuliny – hormonu odpowiedzialnego za obniżanie stężenia glukozy we krwi,  wytwarza i wydziela do przewodu pokarmowego sok trzustkowy zawierający enzymy niezbędne do trawienia tłuszczu, skrobi i białka. U osób z przewlekłym zapaleniem trzustki, do którego dochodzi często u osób nadużywających alkohol w wyniku zakłócenia pracy trzustki, dochodzi do zaburzenia wydzielania enzymów i gorszego trawienia głównie tłuszczy, skrobi i białka. W wyniku procesu chorobowego najczęściej dochodzi do upośledzenia wchłaniania tłuszczów.

Głównymi objawami choroby są tępe bóle w górnej części jamy brzusznej oraz  "tłuste", cuchnące i obfite stolce spowodowane zaburzeniami trawienia tłuszczy, a które doprowadzając do niedożywienia i niedokrwistości. Oprócz tego mogą również występować nudności, wzdęcia brzucha czy stany podgorączkowe.

W przewlekłym zapaleniu trzustki stosuje się dietę niskotłuszczową, bogatą w węglowodany i białko.

Ocena artykułu

4.19
z 43 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(20)
4
 
(17)
3
 
(2)
2
 
(2)
1
 
(2)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.19 z 43 głosów

86%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty