Bakterie kwasu mlekowego

Bakterie kwasu mlekowego
Długowieczność ludzi południowo-wschodniej Europy wiązana jest z faktem, że ich codzienna dieta bogata jest w żywe kultury bakterii kwasu mlekowego. Ludzie ci spożywają dużo fermentowanych napojów mlecznych i bardzo rzadko cierpią na choroby nowotworowe przewodu pokarmowego. Wśród odkrytych przez naukowców odmian bakterii mlekowych na szczególną uwagę zasługuje szczep Lactobacillus plantarum.

Bakterie kwasu mlekowego to bardzo pożyteczne mikroorganizmy naturalnie występujące w przewodzie pokarmowym człowieka. Niektórzy badacze żartują, że bakterie te są największym przyjacielem człowieka. Doniesienia naukowe potwierdzają tę opinię.

Bakterie kwasu mlekowego zapobiegają wielu schorzeniom, a w przypadku niektórych chorób są jedynym skutecznym środkiem leczniczym. Nazywa się je probiotykami (przeciwieństwo antybiotyków), ponieważ podtrzymują i mobilizują funkcje życiowe organizmu człowieka.

Niestety, bakterie te cechuje także duża wrażliwość na rozmaite czynniki. Przyjmowanie antybiotyków czy niewłaściwa dieta powoduje zubożenie dobroczynnej flory bakteryjnej. Efektem niedoborów są liczne zaburzenia funkcjonowania przewodu pokarmowego i pogorszenie ogólnego stanu zdrowia.

Bakterie kwasu mlekowego niezwykle korzystnie oddziaływują na organizm człowieka. Ułatwiają trawienie i regulują pracę przewodu pokarmowego. Zapobiegają i skutecznie leczą biegunki, zaparcia i niestrawności. Hamują rozwój w przewodzie pokarmowym groźnych, chorobotwórczych bakterii gnilnych, gronkowców a nawet salmonelli.

Wykazują także działanie przeciwnowotworowe. Niszczą substancje rakotwórcze i poprawiają motorykę jelit. W przypadku nietolerancji laktozy (składnik mleka) łagodzą jej objawy: biegunki, wzdęcia i bóle brzucha. Dodatkowo, bakterie kwasu mlekowego wiążą cholesterol w jelicie i obniżają jego poziom we krwi.

Wśród wielu opisywanych bakterii kwasu mlekowego szczep Lactobacillus plantarum zasługuje na szczególną uwagę. Cechuje go niebywale wysoka, potwierdzona klinicznie przeżywalność w przewodzie pokarmowym, sięgająca 75%. Dzięki temu Lactobacillus plantarum z łatwością kolonizuje przewód pokarmowy eliminując z niego niepożądaną florę bakteryjną.

Zawrotne tempo życia i "nowoczesny" sposób odżywiania sprzyjają powstawaniu niedoborów pożytecznych bakterii kwasu mlekowego. Najlepszym sposobem na odbudowanie cennej flory bakteryjnej jest jej codzienne uzupełnianie za pomocą preparatów zawierających bakterie kwasu mlekowego.

Ocena artykułu

3.89
z 47 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(10)
4
 
(28)
3
 
(5)
2
 
(2)
1
 
(2)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
3.89 z 47 głosów

81%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty