Dieta w chorobach pęcherzyka żółciowego

Dieta w chorobach pęcherzyka żółciowego

Osoby cierpiące na choroby pęcherzyka żółciowego, takie jak kamica pęcherzyka żółciowego, przewlekłe zapalenie pęcherzyka żółciowego czy zespół zagęszczonej żółci powinny stosować dietę niskotłuszczową z ograniczeniem błonnika. Podstawowym zaleceniem w tej diecie jest ograniczenie produktów tłuszczowych oraz ograniczenie błonnika roślinnego, które to składniki mogą nasilić dolegliwości chorobowe.

Kamica pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych

Kamica pęcherzyka żółciowego jest najczęściej występującą chorobą tego narządu polegającą na tworzeniu się kamieni. W  prawidłowych warunkach żółć znajdująca się w pęcherzyku składa się z cholesterolu, kwasów żółciowych i lecytyny, które występując w odpowiednich proporcjach powodują, że cholesterol pozostaje rozpuszczalny w żółci. W przypadku, kiedy dochodzi do zaburzeń w proporcjach tych składników, w żółci zaczynają wytrącać się substancje, które tworzą pojedyncze lub liczne złogi. Najczęściej powstają kamienie cholesterolowe, rzadziej barwnikowe lub mieszane z domieszką soli wapnia. Główną przyczyną rozwoju komicy pęcherzyka żółciowego odgrywa: 

  • zastój żółci
  • zmiany fizykochemiczne składu żółci
  • zmiany zapalne pęcherzyka żółciowego
  • zaburzenia hormonalne
  • nieprawidłowy sposób odżywiania się (nadmierna podaż cholesterolu i tłuszczów)

W sytuacji kiedy drobne złogi przedostaną się z pęcherzyka żółciowego do dróg żółciowych rozwija się kamica dróg żółciowych.

Głównym objawem choroby jest napad kolki żółciowej, który charakteryzuje się nagłym, ostrym bólem umiejscowionym w prawym podżebrzu z  towarzyszącymi nudnościami i wymiotami. Dolegliwości te trwają od kilku do kilkunastu godzin i najczęściej jest spowodowany spożyciem pokarmów tłustych, ciężkostrawnych, które powodując odruchowy skurcz pęcherzyka żółciowego doprowadzają do pojawienia się objawów chorobowych.

W okresie międzynapadowym chorzy często odczuwają uczucie pełności w nadbrzuszu, nudności i pobolewania w prawym podżebrzu.

Przewlekłe zapalenie pęcherzyka żółciowego
 
Przewlekłe kamicze zapalenie pęcherzyka żółciowego jest najczęściej następstwem wcześniejszego ostrego zapalenia bakteryjnego lub pierwotniakowego (np. lamblioza) pęcherzyka. Głównym objawem choroby jest ból w okolicy prawego podżebrza, któremu towarzyszą stany podgorączkowe, odbijania, uczucie pełności.

Dyskineza dróg żółciowych

Dyskineza dróg żółciowych jest niespecyficznym zespołem objawów ze strony dróg żółciowych, uwarunkowanych zaburzeniem ich motoryki oraz funkcji pęcherzyka żółciowego. Zaburzenia czynnościowe dróg żółciowych  mogą polegać na podwyższonej aktywności skurczowej (dyskineza hiperkinetyczna) lub obniżonej aktywności skurczowej (dyskineza hipokinetyczna).

Głównymi objawami choroby są bóle umiejscowione w prawym podżebrzu, często promieniujące do prawego ramienia, pod prawą łopatkę. Dolegliwości mogą nasilać się po obfitym posiłku, szczególnie tłustym.

Stany po wycięciu pęcherzyka żółciowego
 
Pęcherzyk żółciowy pełni w organizmie rolę magazynu umożliwiającego, w razie spożycia większej ilości tłuszczów, szybkie dostarczenie do jelita cienkiego żółci. Po usunięciu pęcherzyka żółciowego ważną rzeczą jest właściwe postępowanie dietetyczne w okresie adaptacji przewodu pokarmowego do faktu braku pęcherzyka żółciowego.

W okresie tym mogą wystąpić dolegliwości związane z zaburzeniami wydzielania żółci, przypominające napady kolki wątrobowej, dlatego aby uniknąć tych dolegliwości należy przez okres 3-6 miesięcy po zabiegu stosować dietę w chorobach pęcherzyka żółciowego, po czym można ją stopniowo rozszerzać w zależności do stanu zdrowia pacjenta i jego tolerancji na różne produkty.

Ocena artykułu

4.55
z 80 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(52)
4
 
(24)
3
 
(1)
2
 
(2)
1
 
(1)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.55 z 80 głosów

95%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty