BłonnikTagi: błonnik, dietaWłóknik pokarmowy ułatwia wydalanie oraz zmniejsza apetyt, dzięki swojemu działaniu wypełniającemu...
CholesterolTagi: cholesterol, choroby metaboliczne, HDL, LDL, trójglicerydy, cholesterol dobry, cholesterol złyNiezbędny przy produkcji błon komórkowych, osłonek mielinowych, hormonów płciowych oraz witaminy D.
Związki mineralneTagi: cynk, potas, selen, składniki odżywcze, sód, wapń, żelazo, jod, chlorSkładniki nieorganiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Rodzaje witaminTagi: składniki mineralne, witaminy i minerałyZwiązki organiczne, które nie są wytwarzane przez organizm, a jednak niezbędne do prawidłowego wzrostu, przemian i napraw.
TłuszczeTagi: składniki odżywcze, tłuszcze, tłuszcze nasycone, tłuszcze nienasyconeNiezbędne przy produkcji błon komórkowych, żółci, steroidów oraz witaminy D.
WęglowodanyTagi: cukier, fruktoza, glukoza, składniki odżywczeNajpoważniejsze źródło energii w żywieniu człowieka.
BiałkaTagi: aminokwasy, białko, składniki odżywczeWykorzystywane są one w budowie hormonów, układów transportujących krwi oraz enzymów.