Nośniki

Nośniki
Nośniki - substancje użyte do rozpuszczania, rozcieńczania, dyspergowania lub innego fizycznego modyfikowania substancji dodatkowych do żywności, bez zmiany ich funkcji technologicznej (i które same nie wywołują działania technologicznego), w celu ułatwienia posługiwania się nimi, zastosowania i użytkowania.
Nr Nazwa substancji Substancje dodatkowe dozwolone
- Alkohol benzylowy2 Wyłącznie do aromatów i substancji aromatycznych
- Etanol (alkohol etylowy spożywczy) Wyłącznie do aromatów i substancji aromatycznych, barwników
E 170 Węglany wapnia -
E 263 Octan wapnia -
E 322 Lecytyna Wyłącznie do barwników i rozpuszczalnych w tłuszczach przeciwutleniaczy, do substancji glazurujących do owoców
E 331 Cytryniany sodu -
E 332 Cytryniany potasu
E 341 Fosforany wapnia
E 400- E 404 Kwas alginowy i jego sole: sodowa, potasowa, wapniowa i amonowa -
E 405 Alginian propylenowo- glikolowy -
E 406 Agar -
E 407 Karagen -
E 410 Mączka chleba świętojańskiego -
E 412 Guma guar -
E 413 Tragakanta -
E 414 Guma arabska -
E 415 Guma ksantanowa -
E 420 Sorbitol -
E 421 Mannitol
E 422 Glicerol -
E 425 Konjac -
E 432 Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu
E 433 Monooleinian polioksyetylenosorbitolu Wyłącznie do substancji zapobiegających pienieniu oraz do barwników i rozpuszczalnych w tłuszczach przeciwutleniaczy, do substancji glazurujących do owoców
E 434 Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu
E 435 Monostearynian polioksyetylenosorbitolu
E 436 Tristearynian polioksyetylenosorbitolu
E 440 Pektyna -
E 442 Fosfatydy amonu Wyłącznie do przeciwutleniaczy
E 460 Celuloza (mikrokrystaliczna lub sproszkowana) -
E 461 Metyloceluloza -
E 463 Hydroksypropyloceluloza -
E 464 Hydroksypropylometyloceluloza -
E 465 Etylometyloceluloza -
E 466 Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy -
E 468 Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana Wyłącznie do substancji słodzących
E 469 Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza -
E470a Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych Wyłącznie do substancji glazurujących do owoców
E470b Sole magnezowe kwasów tłuszczowych Wyłącznie do barwników, rozpuszczalnych w tłuszczach przeciwutleniaczy
E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych Wyłącznie do barwników, rozpuszczalnych w tłuszczach przeciwutleniaczy, do substancji glazurujących do owoców
E 472a Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym Wyłącznie do barwników, rozpuszczalnych w tłuszczach przeciwutleniaczy
E 472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
E 472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylo-winowym
E 473 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych
E 475 Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu
E 491 Monostearynian sorbitolu Wyłącznie do barwników, substancji
E 492 Tristearynian sorbitolu zapobiegających pienieniu, substancji
E 493 Monolaurynian sorbitolu glazurujących do owoców
E 494 Monooleinian sorbitolu
E 495 Monopalmitynian sorbitolu
E 500 Węglany sodu Wyłącznie do barwników
E 501 Węglany potasu -
E 504 Węglany magnezu -
E 508 Chlorek potasu
E 509 Chlorek wapnia
E 511 Chlorek magnezu
E 514 Siarczany sodu -
E 515 Siarczany potasu
E 516 Siarczan wapnia
E 517 Siarczan amonu
E 524 Wodorotlenek sodu Wyłącznie do barwników
E 525 Wodorotlenek potasu Wyłącznie do barwników
E 551 Amorficzny dwutlenek krzemu (kwas krzemowy) Wyłącznie do emulgatorów i barwników
E 552 Krzemian wapnia
E 553b Talk3 Wyłącznie do barwników
E 558 Bentonit
E 559 Krzemian glinu
E 570 Kwasy tłuszczowe Wyłącznie do substancji glazurujących do owoców
E 577 Glukonian potasu -
E 640 Glicyna i jej sól sodowa -
E 900a Dimetylopolisiloksan Wyłącznie do substancji glazurujących do owoców
E 901 Wosk pszczeli biały i żółty Wyłącznie do barwników
E 953 Izomalt -
E 965 Maltitol
E 966 Laktitol
E 967 Ksylitol
E1200 Spolimeryzowana glukoza (polidekstroza) -
E1201 Poliwinylopirolidon Wyłącznie do substancji słodzących
E1202 Poliwinylopolipirolidon
E1404
do
E1451
Skrobie modyfikowane -
E1504 Octan etylu2 Wyłącznie do aromatów i substancji aromatycznych
E1505 Cytrynian trietylowy -
E1517 Diacetyna2 Wyłącznie do aromatów i substancji aromatycznych
E1518 Triacetyna2 -
E1520 Glikol 1,2-propylenowy2 Wyłącznie do aromatów i substancji aromatycznych, barwników, emulgatorów, przeciwutleniaczy i preparatów enzymatycznych

Ocena artykułu

3.88
z 42 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(9)
4
 
(25)
3
 
(4)
2
 
(2)
1
 
(2)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
3.88 z 42 głosów

81%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty