Na stany zapalne... pizza!

Na stany zapalne... pizza!
Niemieccy naukowcy odkryli, że oregano – jedna z przypraw nadająca charakterystyczny smak pizzy – zawiera substancję, która pomaga w leczeniu stanów zapalnych. Uczeni podawali tę substancję, zwaną beta-kariofilenem myszom z zapaleniem łapy. Na 10 przypadków, w 7 doszło do znaczniej poprawy i ograniczenia procesu zapalnego.

Beta-kariofilen (E-BCP) jest typowym składnikiem przypraw i wielu roślin jadalnych. Można go znaleźć m.in. w bazylii, rozmarynie, cynamonie i czarnym pieprzu. Każdego dnia spożywamy do 200 miligramów tej tajemniczej substancji. Nikt do tej pory nie zwracał uwagi na jej możliwy korzystny wpływ na organizm. Natomiast badania wykazały, że E-BCP skutecznie hamuje stan zapalny i może także skutecznie przeciwdziałać osteoporozie. Mechanizm działania opiera się na selektywnym pobudzaniu odmiany CB2 receptora kanabinoidowego.

Dotychczas udało się ustalić, że podobnie działa również marihuana, która jednak nie jest wybiórcza i stymuluje bardzo silnie również formę CB1. Beta-kariofilen jest pierwszą substancją która jest selektywna wobec CB2 i nie wywołuje typowych dla tej klasy leków efektów toksycznych i uzależniających. Jeśli dalsze badania przebiegną pomyśle, prawdopodobnie będzie to skuteczny lek przeciwko chorobom związanym z przewlekłym zapaleniem jelit jak np. choroba Crohna.

Podobne teksty