Insulina

Insulina
Spis treści
  1. Materiał biologiczny
  2. Wartości prawidłowe insuliny
  3. Wartości podwyższone insuliny
  4. Wartości obniżone insuliny
Insulina jest hormonem produkowanym przez komórki beta wysp trzustkowym Langerhansa, który wzmaga glikogenogenezę (syntezę glikogenu), lipogenezę (syntezę lipidów) oraz pobudza syntezę białek. Insulina powstaje z prohormonu insuliny po wycięciu peptydu C - składającego się z 33 aminokwasów.

Materiał biologiczny

Krew

Wartości prawidłowe insuliny

Prawidłowe stężenie insuliny w surowicy krwi oznaczonej na czczo wynosi 6-20 mU/l, natomiast prawidłowe stężenie peptydu C wynosi 0,33-0,65 nmol/l (1-2ng/ml).

Wartości podwyższone insuliny

Zwiększenie stężenia insuliny w surowicy krwi może być spowodowane:

  • nowotworem insulinoma wywodzącym się z komórek beta produkującym insulinę

Wartości obniżone insuliny

Zmniejszenie stężenia insuliny w surowicy krwi może być spowodowane niewydolnością wydzielniczą komórek beta wysp trzustkowych Langerhansa. Stan niedoboru insuliny oznacza się po doustnym podaniu glukozy i przyrost poniżej 30-40 mU/l w 60 minucie testu przemawia za stanem niedoboru hormonu.

Ocena artykułu

4.16
z 32 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(12)
4
 
(14)
3
 
(5)
2
 
(1)
1
 
(0)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.16 z 32 głosów

81%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty