Mocznik

Mocznik
Spis treści
  1. Materiał biologiczny
  2. Wartości prawidłowe mocznika
  3. Wartości podwyższone mocznika
  4. Wartości obniżone mocznika
Mocznik jest głównym końcowym metabolitem przemiany białkowej. Jego poziom zależy od dostarczania białek w pokarmach ich rozpadu oraz czynności nerek. Dopiero przy spadku przesączania kłębuszkowego o 50% dochodzi do wzrostu stężenia mocznika we krwi.

Materiał biologiczny

Krew

Wartości prawidłowe mocznika

Prawidłowa stężenie mocznika w surowicy krwi wynosi 2,5-6,7 mmol/l (15-40 mg/dl).

Wartości podwyższone mocznika

Zwiększony poziom mocznika jest prawie zawsze wynikiem upośledzonej czynności wydalniczej nerek. Rzadziej jego wzrost jest spowodowany:

  • nasileniem katabolizmu białek, który towarzyszy chorobom wyniszczającym oraz leczeniem cytostatykami lub napromienianiem
  • krwawieniami z przewodu pokarmowego
  • w głodzeniu

Wartości obniżone mocznika

Obniżony poziom mocznika występuje:

  • w diecie ubogobiałkowej
  • we wzmożonej diurezie
  • w przypadku leczenia hormonami anabolicznymi
  • w ciąży
  • w niewydolności wątroby

Ocena artykułu

4.16
z 61 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(28)
4
 
(24)
3
 
(3)
2
 
(3)
1
 
(3)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.16 z 61 głosów

85%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty