Białko [krew]

Białko [krew]
Spis treści
  1. Materiał biologiczny
  2. Wartości prawidłowe białka we krwi
  3. Wartości obniżone białka we krwi
  4. Wartości podwyższone białka we krwi
Stężenie białka we krwi zależy od jego podaży w pokarmach, od syntezy głównie w wątrobie i komórkach układu siateczkowo-sródbłonkowego oraz od stopnia utraty białek przez nerki, przewód pokarmowy, skórę i płuca. Duże znaczenie ma oznaczenie oprócz ogólnej jego wartości również poszczególnych jego frakcji określonych metodą elektroforezy. Często w organiźmie dochodzi do stanu określanego jako dysproteinemia charakteryzującego się zaburzeniem stężenia i proporcji poszczególnych frakcji białka. Niekiedy w stanach chorobowych może pojawić się białko patologiczne np. białko monoklonalne w szpiczaku mnogim. Stan taki określa się jako paraproteinemia.

Materiał biologiczny

Krew

Wartości prawidłowe białka we krwi

Prawidłowa stężenie białka w surowicy krwi wynosi 63-79 g/l. W tej ilości znajduje się:

  • 55-65% albumin
  • 3-5% alfa1-globulin
  • 7-10% alfa2-globulin
  • 9-13% beta-globulin
  • 14-20% gamma-globulin

Wartości obniżone białka we krwi

Zmniejszenie poziomu białka (hipoproteinemia) występuje w następujących sytuacjach:

  • niedostateczna podaż białka (wadliwe żywienie, niedożywienie, jadłowstręt, dieta ubogobiałkowa)
  • upośledzenie wchłaniania białka z przewodu pokarmowego
  • nadmierna utrata białka przez przewód pokarmowy (enteropatia wysiękowa, przewlekłe stany zapalne jelit)
  • nadmierna utrata białka przez nerki (zespół nerczycowy)
  • nadmierna utrata białka przez skórę (oparzenia, stany zapalne skóry z wysiękiem)
  • nadmierna utrata białka przez płuca (rozstrzenie oskrzeli)
  • przewlekłe krwawienie z różnych narządów
  • niedostateczna synteza białka (stany uszkodzenia miąższu wątroby)
  • wzmożenie katabolizmu białka (posocznica, nadczynność tarczycy, choroby nowotworowe)

Wartości podwyższone białka we krwi

Wzrost wartości stężenia białek (hiperproteinemia) może być spowodowany:

  • wytwarzaniem białek patologicznych (szpiczak mnogi, choroba Waldenströma)
  • wzmożeniem wytwarzania białek fizjologicznych (marskość wątroby, kolagenozy, przewlekłe stany zapalne, skaza hiperglobulinowa)
  • znacznym odwodnieniem organizmu

Ocena artykułu

4.06
z 52 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(18)
4
 
(23)
3
 
(8)
2
 
(2)
1
 
(1)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.06 z 52 głosów

79%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty