Lukrecja w kosmetyce

Lukrecja w kosmetyce
Lecznicze właściwości korzenia lukrecji, która była ziołem stosowanym już w starożytnej Grecji i Rzymie, sprawiają, że również obecnie produkuje się z niej preparaty mające działanie wykrztuśne, przeciwzapalne, przeciwwrzodowe, rozkurczające i przeciwalergiczne. Ostatnio używa się ją także jako interesujący surowiec kosmetyczny.

Ekstrakty z korzenia wykorzystuje się - ze względu na przeciwzapalne działanie - w łagodzących żelach, tonikach, lotionach oraz kremach na dzień i na noc przeznaczonych dla cery podrażnionej, zaczerwienionej i nadmiernie wrażliwej, a także tłustej, skłonnej do wyprysków. Stosuje się ją też jako cenny składnik szamponów do włosów zniszczonych, delikatnych, łamliwych oraz preparatów do kąpieli. Badania wykazały, że właściwości ekstraktu z korzenia lukrecji wynikają z obecności w tej roślinie związków zwanych flawonoidami, które szczególnie w stężeniu 20-40% wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne oraz ochronne przed promieniowaniem UV.

Podobne teksty