Luka anionowa - LA

Luka anionowa - LA
Spis treści
  1. Materiał biologiczny
  2. Wartości prawidłowe luki anionowej
  3. Wartości podwyższone luki anionowej
  4. Wartości obniżone luki anionowej
Luka anionowa (LA) jest to różnica pomiędzy stężeniem sodu a sumą stężenia chlorków i wodorowęglanów.

Materiał biologiczny

Krew

Wartości prawidłowe luki anionowej

Prawidłowa luka anionowa wynosi 13 mmol/l

Wartości podwyższone luki anionowej

Zwiększenie luki anionowej może być spowodowane:

  • zmniejszeniem stężeń innych kationów niż sód tj. K, Ca, Mg
  • zwiększeniem stężeń anionów innych niż Cl i HCO3 jt anionów mleczanowych, anionów fosforanowych, anionów siarczanowych
  • kwasicą ketonową w przebigu cukrzycy, głodzenia, nadużywania alkoholu
  • śpiączką hiperosmolarną
  • kwasicą mleczanową, mocznicową
  • spożyciem alkoholu glikolowego, metanolowego, salicylanów

Wartości obniżone luki anionowej

Zmniejszenie luki anionowej może być spowodowane:

  • zwiększeniem stężeń innych kationów niż sód tj. K, Ca, Mg
  • zmniejszeniem stężeń anionów innych niż Cl i HCO3 jt anionów mleczanowych, anionów fosforanowych, anionów siarczanowych

Ocena artykułu

4.08
z 52 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(22)
4
 
(21)
3
 
(3)
2
 
(3)
1
 
(3)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.08 z 52 głosów

83%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty