Kwasy omega-3 chronią oczy

Kwasy omega-3 chronią oczy

Obecność w diecie ryb, bądź innych produktów spożywczych zawierających kwasy tłuszczowe omega-3, może zmniejszać ryzyko związane z wystąpieniem związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) – przewlekłej, postępującej choroby oczu występującej u osób po 50 roku życia - głównej przyczyny znacznych ubytków a nawet utraty widzenia przez osoby starsze.

Naukowcy z Uniwersytetu w Melbourne zauważyli, że kwasy tłuszczowe omega-3 stanowią integralną część błony komórkowej neuronów oplatających siatkówkę. Niedostateczna podaż w pożywieniu prowadzi do zakłócenia procesu regeneracji i może spowodować AMD. Przeanalizowano szereg opublikowanych badań, które obejmowały łącznie 88974 uczestników, w tym 3203 osób z AMD. Połączone wyniki badań sugerują, że wysokie spożycie kwasów tłuszczowych omega-3, zmniejsza aż o 38% ryzyko późnego (zaawansowanego) AMD. Ponadto stwierdzono, że jedzenie ryb dwa razy w tygodniu wiąże się z mniejszym ryzykiem zarówno wczesnej, jak i zaawansowanej postaci AMD.

Choć znaleziono związek pomiędzy spożyciem ryb i żywności bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3 a niższym ryzykiem wystąpienia AMD, niestety nie udało się wykazać, że ich stała obecność w codziennej diecie może doprowadzić do odwrócenia rozwoju choroby. Jednak z całą pewnością odpowiednia dieta może skutecznie zapobiegać zwyrodnieniom wzroku.

Ocena artykułu

4.13
z 48 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(17)
4
 
(22)
3
 
(7)
2
 
(2)
1
 
(0)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.13 z 48 głosów

81%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty