Kofeina w ciąży nie do końca bezpieczna

Kofeina w ciąży nie do końca bezpieczna

Jak pokazują najnowsze brytyjskie badania, spożywanie nawet niewielkich ilości kofeiny w trakcie ciąży zwiększa ryzyko niskiej masy urodzeniowej dziecka.

Naukowcy przebadali 2645 ciężarnych kobiet o średniej wieku 30 lat. Przeciętnie spożywały one 159 miligramów kofeiny dziennie, czyli prawie o połowę mniej niż dawka aprobowana przez większość europejskich agencji zajmujących się standardami żywności (300 mg). Głównym źródłem kofeiny była herbata (62%), a w dalszej kolejności kawa (14%), cola (12%), czekolada (8%) oraz napoje bezalkoholowe (2%). Na podstawie uzyskanych wyników, stwierdzono, że w porównaniu do kobiet, które spożywały mniej niż 100 mg kofeiny na dobę (co odpowiada mniej niż jednej filiżance kawy), ryzyko niskiej wagi urodzeniowej dziecka wzrosło o 20 procent w przypadku kobiet spożywających 100 - 199mg na dobę i 50 procent dla wypijających 200 - 299mg per doba. Już przy konsumpcji kofeiny na poziomie powyżej 100mg okazało się być związane ze zmniejszeniem masy ciała płodu o 34 - 59 gramów w pierwszym trymestrze, 27 - 74g w drugim i o 66 - 89g w trzecim trymestrze. Badanie to na nowo wywołało dyskusję, na temat potencjalnie negatywnego wpływu kofeiny na rozwój płodu. Projektuje się pod tym kątem już kolejne badania. Póki co, naukowcy radzą kobietom, aby znacznie ograniczyły spożycie kofeiny zarówno w trakcie, jak i przed planowaną ciążą.

Podobne teksty