Kawa i herbata chronią przed udarem

Kawa i herbata chronią przed udarem
Naukowcy mają dobre wieści dla kawoszy i miłośników herbaty, najnowsze badania wskazują bowiem, że oba napoje mogą obniżać ryzyko udaru. Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego (Los Angeles) oceniali związek pomiędzy piciem kawy lub herbaty a częstotliwością udaru na podstawie danych zebranych w latach 1988-1994. Na 9384 osób w wieku powyżej 40 lat, którzy pili kawę, u 500 wystąpił udar (5 proc.). Co więcej, kiedy spojrzano na częstość występowania udaru mózgu, okazało się, że im więcej kawy dana osoba piła, tym mniej prawdopodobne było, że ucierpi ona na skutek udaru. Wśród tych, którzy pili sześć lub więcej filiżanek dziennie, 2,9 proc. miało udar, podczas gdy u tych, którzy wypijali tylko jedną lub dwie filiżanki, ryzyko wynosiło już 5 proc. Z kolei wśród wielbicieli herbacianego naparu, którzy wypijali więcej niż trzy filiżanki dziennie, zaobserwowano spadek ryzyka udaru o 21 proc, w porównaniu z tymi, którzy sięgają po herbatę mniej niż raz dziennie. Wykazano, że dobroczynne działanie ma zarówno czarna, jak i zielona herbata. Wciąż jednak nie jest jasne w jaki sposób kawa i herbata wpływają na zmniejszenie się ryzyka udaru. Eksperci jednocześnie przestrzegają aby nagle nie zwiększać ilości wypijanej kawy bez porozumienia z lekarzem, ponieważ duże dawki kofeiny u osób cierpiących na choroby serca lub problemy z krążeniem, mogą wywołać efekt odwrotny od zamierzonego.

Podobne teksty