Jeżówka - naturalna recepta na zdrowie

Jeżówka - naturalna recepta na zdrowie
Wielu z nas uprawia w ogródkach zioło jeżówki, zwane inaczej echinaceą, dla jej walorów ozdobnych. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ta roślina o kwiatach przypominających kolce jeża, ma niezwykłe właściwości lecznicze. Na bazie wyciągu z jej korzenia wytwarza się preparaty pobudzające odporność.

Jeżówka występuje jako odmiana wąskolistna, purpurowa i blada. Przywędrowała do Europy z Ameryki Północnej. Tamtejsze plemiona indiańskie stosowały ją między innymi jako antidotum na ukąszenia wężów. Dziś wyciąg z korzenia tej rośliny wykorzystuje się w profilaktyce i leczeniu przewlekłych infekcji górnych dróg oddechowych.

Dzięki licznym badaniom naukowym coraz więcej wiemy o substancjach leczniczych, które zawiera jeżówka. Należą do nich między innymi pochodne kwasu kawowego, które hamują rozmnażanie się bakterii chorobotwórczych, echinakozyd pobudzający białe krwinki do usuwania z organizmu wirusów i bakterii a także kwercetyna, która poprawia witalność organizmu i wykazuje działanie podobne do wit. C.

Gdyby chcieli Państwo przygotować wyciąg z jeżówki samodzielnie, warto pamiętać o tym, że korzenie tej rośliny zbiera się jesienią. Po oczyszczeniu, umyciu i pocięciu należy je suszyć w temperaturze 500 C.

Podobne teksty