Jedz i pij witaminy

Jedz i pij witaminy

Każde warzywo i owoc, każda szklanka soku kryje w sobie olbrzymie bogactwo witamin i składników odżywczych, które doskonale wzmacniają nasz organizm, sprawiając, że jesteśmy pełni energii i witalności. Aby dobrze zbilansować swoją dietę, warto wiedzieć, w czym kryją się najważniejsze dla organizmu składniki – czyli kluczowe witaminy i minerały.

5 porcji dla dobrego bilansu

5 porcji warzyw, owoców lub soku to rekomendowane przez dietetyków dzienne spożycie tych produktów. Zachowanie takiej liczby porcji sprawia, że witaminy, których nasz organizm nie jest w stanie magazynować, są mu dostarczane w sposób ciągły. Pojedyncza porcja to średniej wielkości owoc, warzywo lub szklanka soku.
Wprowadzenie tej zasady do rodzinnego jadłospisu, to najbardziej naturalny sposób na zdrowie i doskonałe samopoczucie. Jeśli jednak wiemy, że brakuje nam witamin z poszczególnej grupy, warto tak zbilansować swoje posiłki, aby najwięcej było w nich tych warzyw, owoców i soków, które dostarczą nam brakującego składnika.

Zestaw obowiązkowy
Są jednak i takie elementy, które warto, aby znalazły się w codziennej diecie każdego z nas. Przede wszystkim jest to likopen. Zgodnie ze wskazówkami naukowców, każdego dnia powinniśmy dostarczać go naszemu organizmowi, gdyż pozostaje on jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, walczących ze szkodliwymi, wolnymi rodnikami.
Na szczęście o likopen nie jest trudno! Na pewno nie brakuje go Włochom i Węgrom, ponieważ najwięcej jest go w pomidorach i czerwonej papryce, a zwłaszcza tych duszonych i gotowanych, dlatego jego duże ilości kryją się w zupach, sosach, leczo, ale także w soku pomidorowym, koncentracie pomidorowym czy ketchupie. Znajdziemy go także w czerwonych grejpfrutach i w arbuzach.

W naszej diecie nie może też zabraknąć witaminy C, która sprzyja lepszemu przyswajaniu żelaza i stymuluje układ odpornościowy. Poza sokami i owocami cytrusowymi znajdziemy ją także w natce pietruszki, czerwonej papryce, jarmużu, brokułach i czarnych porzeczkach. Są to w większości warzywa i owoce dostępne przez cały rok, więc nie trudno skomponować swoje posiłki tak, aby witaminy C w nich nie zabrakło. Soczek pomarańczowy podany dziecku do szkoły to najprostszy sposób, aby i naszym pociechom nie brakowało witaminy C.

Dla zdrowia i urody
Jedną z ważnych dla organizmu witamin jest witamina E – zawarta w pietruszce, czerwonej papryce, szpinaku czy pomidorach, białej kapuście, brokułach, dyni, jagodach, która nie tylko przeciwdziała wolnym rodnikom, ale też pozwala nam zachować piękny i młody wygląd, gdyż poprawia elastyczność i miękkość naskórka.
Witamina A, czyli beta-karoten, ważna jest dla naszego wzroku. Znajduje się w wielu owocach i warzywach, m.in. marchwi, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, czerwonej papryce, dyni, mango, morelach. Warto więc pić także soki marchwiowo-owocowe. W warzywach i owocach znajdziemy też cynk – zawarty w cytrusach, morelach czy brzoskwiniach, który korzystnie wpływa na ilość przeciwciał oraz wspomaga metabolizm witaminy A, oraz selen – obecny w cytrusach i awokado, który wzmacnia odporność oraz wspomaga działanie witaminy E.

Ekspert radzi
Wszyscy wiemy o tym, że warzywa, owoce i soki muszą być elementem naszej diety, nie zawsze jednak mamy świadomość, że jest to nie tylko korzystne zalecenie, ale przede wszystkim niezbędna zasada, którą powinniśmy stosować przy każdym posiłku. Do jedzenia 5 porcji warzyw, owoców i picia soku namawia dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywienia i Żywności, w której opinii: „Spożywanie odpowiedniej ich ilości, czyli co najmniej 5 porcji dziennie, działa ochronnie na organizm człowieka, a także wpływa na dobre samopoczucie. Ponadto żywność jest najbardziej fizjologicznym sposobem dostarczania witamin i składników mineralnych. Co istotne, w postaci naturalnej nie sposób przedawkować witamin, co jest ważne zwłaszcza w przypadku witaminy A, dlatego najbezpieczniejszym sposobem jej stosowania okazuje się dieta zawierająca produkty będące jej bogatym źródłem. Do każdego posiłku powinny być dodawane owoce lub warzywa, jako źródło witamin i składników mineralnych. Często witaminy i składniki mineralne uzupełniają się, np. selen wspomaga działanie witaminy E przeciw wolnym rodnikom. Natomiast cynk z jednej strony sam wykazuje działanie przeciwutleniające, z drugiej wspomaga metabolizm witaminy A. Dlatego korzystnym jest kojarzenie produktów będących dobrym źródłem wielu składników w jednym daniu”.

Ocena artykułu

4.53
z 51 głosów
Napisz komentarz →
5
 
(33)
4
 
(15)
3
 
(1)
2
 
(1)
1
 
(1)
Ocena
Ocenianie... . .
Dziękujemy za ocenę!
4.53 z 51 głosów

94%czytelników oceniło artykuł na 4 i 5 gwiazdek.

    Podobne teksty