Grilowane warzywa a powstawanie kancerogenów

Grilowane warzywa a powstawanie kancerogenów
Czerwone mięso, drób oraz owoce morza zawierają związki, które reagują pod wpływem wysokiej temperatury tworząc kancerogeny - tzw. aminy heterocykliczne. Zwiększają one ryzyko powstania nowotworów okrężnicy i żołądka w komórkach zwierzęcych.

Grilowane warzywa nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia dopóki nie ulegną zwęgleniu. Bez względu na rodzaj produktów żywnościowych, które poddajemy takiej obróbce należy wystrzegać się przypalania, gdyż ta zwęglona warstwa zawiera duże ilości substancji rakotwórczych. Większość warzyw może być grilowana jednak w krótkim czasie, tak aby nie dopuścić do powstania szkodliwej warstewki. Nie unikajmy więc grilowania warzyw - w każdej postaci są godne polecenia, a umiejętnie przygotowane mogą nie tylko nie szkodzić ale wręcz zapobiegać powstawaniu nowotworów i korzystnie wpływać na nasze zdrowie.

Podobne teksty