Gen słodkości rozszyfrowany

Gen słodkości rozszyfrowany
Człowiek potrafi odróżniać pięć podstawowych smaków: gorzki, słodki, kwaśny, słony oraz dodatkowo smak zwany umami, który występuje w azjatyckiej żywności. Badania nad odczuwaniem smaku były prowadzone w przypadkach zaburzeń smakowych. Przykładowo osoby z depresją mają upośledzone odczuwanie smaku pożywienia. Także w zwierzęcych modelach chorób neurologicznych czy psychiatrycznych szczury z depresją nie mają ochoty na spożywanie słodkich pokarmów czy picie osłodzonej wody. Do tej pory znaleziono receptory dla wszystkich wrażeń smakowych oprócz słodkości.

Naukowcy z Mount Sinai School of Medicine z Nowego Jorku znaleźli wreszcie brakujący gen, który prawdopodobnie odpowiada za odczuwanie słodkiego smaku. Wyniki eksperymentów zamieścili w majowym wydaniu czasopisma Nature Genetics. Druga grupa naukowców pod kierownictwem dr. Montmayeura opublikowała wyniki swoich prac w najnowszym numerze Nature Neuroscience. Gen kodujący receptor dla odbioru słodkiego smaku został zmapowany na chromosomie czwartym. Obie grupy badawcze przeprowadziły niezależne od siebie eksperymenty.

Wyniki badań nad genem słodkości mogą dać przemysłowi spożywczemu możliwość opracowania lepszych słodzików imitujących cukier. Być może będą one w większym stopniu dawały nam złudzenie słodkości. Osoby chorujące na cukrzycę oraz wszyscy, którzy są na diecie odchudzającej czekają na takie bezpieczne dla zdrowia imitacje cukru.

Podobne teksty