interpretacja wyników badań krwi

Na czym polegają różne badania
Neon
Nowy użytkownik
Posty: 0
Rejestracja: 14 listopada 2008, 14:13

interpretacja wyników badań krwi

Postautor: Neon » 14 listopada 2008, 15:34

wśród dzisiejszych moich wskaźników badania krwi dwa są nieprawidłowe
MCV 69 a przedział jest 80 - 100
co świadczyłoby o niedokrwistości z niedoborów żelaza i co dalej? jak z tym walczyć?
MCH 21 a przedział 27 - 31 średnia zawartość hemoglobiny tez nie tak...

proszę o poradę, wskazówki, interpretacje...
mam 23 lata.
"Boisz się lekarza? To idź do grabarza! "

krzysbiker
Nowy użytkownik
Posty: 0
Rejestracja: 05 grudnia 2008, 16:17

re: interpretacja wyników badań krwi

Postautor: krzysbiker » 05 grudnia 2008, 16:43

a co powiecie na te wyniki
RBC [min/ul] 5,01
HGB [g/dl] 15,6
HCT [%] 44,7
MCV [fl] 89
MCH [pg] 31,2
RDW [%] 11,8
PLT [tys/ul] 203
PDW [%] 13,8
MPC [fl] 8,2 [-]
PCT [%] 0,2
WBC [tys/ul] 6,8
OB:2

TEST WYNIK JEDNOSTKI FLAGI WARTOSCI REFERENCJE

kreatynina 100 umol/l 71 106
choresterol 6,06 umol/l H 3,36 5,16
AST 41 U/l H 10 37
ALT 36 U/l 10 37
ASO 116 IU/ml 0 200

Clairty Clear

GLU negative
BIL negative
KET negative
SG >=1 mm
p.H 5,5
PRO negative
URO 0,2EU/H
NIT negative
BLO negative
LEU negatiwe

prosięłbym o odp czy cos z tymi wynikami jest nie tak powiewaz mam w okolicy serca czasami bule oraz kreci mo sie w głowie co moze byc przyczyna oraz jak zaradzic
krzys

krzysbiker
Nowy użytkownik
Posty: 0
Rejestracja: 05 grudnia 2008, 16:17

Re: re: interpretacja wyników badań krwi

Postautor: krzysbiker » 05 grudnia 2008, 16:45

krzysbiker pisze:a co powiecie na te wyniki
RBC [min/ul] 5,01
HGB [g/dl] 15,6
HCT [%] 44,7
MCV [fl] 89
MCH [pg] 31,2
RDW [%] 11,8
PLT [tys/ul] 203
PDW [%] 13,8
MPV [fl] 8,2 [-]
PCT [%] 0,2
WBC [tys/ul] 6,8
OB:2

TEST WYNIK JEDNOSTKI FLAGI WARTOSCI REFERENCJE

kreatynina 100 umol/l 71 106
choresterol 6,06 umol/l H 3,36 5,16
AST 41 U/l H 10 37
ALT 36 U/l 10 37
ASO 116 IU/ml 0 200

Clairty Clear

GLU negative
BIL negative
KET negative
SG >=1 mm
p.H 5,5
PRO negative
URO 0,2EU/H
NIT negative
BLO negative
LEU negatiwe

prosięłbym o odp czy cos z tymi wynikami jest nie tak powiewaz mam w okolicy serca czasami bule oraz kreci mo sie w głowie co moze byc przyczyna oraz jak zaradzic
krzys

kuramdero
Nowy użytkownik
Posty: 0
Rejestracja: 08 grudnia 2008, 21:00

re: interpretacja wyników badań krwi

Postautor: kuramdero » 08 grudnia 2008, 21:25

Witam serdecznie,
chcialabym zwrócić się o pomoc. Ostatnio robilam badania krwi i moczu, standart przy badaniach wstępnch do pracy, ale standardem jest równiez fakt, że dostalam wynik na kartce papieru, ale bez interpretacji.Jestem 25letnią konietą. Będe wdzięczna za interpretację.

Morfologia krwi:
Leukocyty-6.5
Erytrocyty- 4,8
Hemoglobina- 13,5
Hematokryt- 40
MCV-84
MCH- 28
MCHC- 33,4
Płytki krwi- 357
Limfocyty%- 36
Inne( Eo, Bazo, Mono)%- 14
Neutrofile%- 51
Limfocyty#- 2,3
Inne ( Eo, Bazo, Mono) #- 0,9
Neutrofile#- 3,26
RDW-CV- 13
PDW-13
MPV- 11,50
P-LCR- 37
OB- 2

Badanie ogólne moczu
Przejrzystośc- przejrzysty
Barwa- c. żółty
Ciężar właściwy- 1,030
ph- 6,5
Glukoza- nieobecna
Ketony- nieobecne
Urobilinogen- 3,2
Bilirubina, Białko, Azotyny- nieobecne
erytrocyty, leukocyty- w normie

Bardzo prosze o odpowiedź, nie dlatego, że jestem jakoś przewrażliwiona na punkcie swojego zdrowia, ale chcialabym mieć świadomość, ze wszystko jest ok.

82dziunia
Nowy użytkownik
Posty: 0
Rejestracja: 28 stycznia 2009, 17:35

re: interpretacja wyników badań krwi

Postautor: 82dziunia » 28 stycznia 2009, 18:17

Dzień dobry. Przepraszam że zawracam głowę ale odebrałam dzis wyniki badań. Bardzo proszę o pomoc w interpretacji

wbc 9,12 x10
rbc 4,82 x 10
hemoglobina 14,8 g/dl
hematokryt 44,8 %
mcv 92,6 fl
mch 30,6 pg
mchc 33,0 g/dl
płytki krwi 205 x10
rdw-sd 48,2 fl
rdw-cv 14,2 %
pdw 16,0 fl
mpv 12,6 fl
p-lcr 46,5 %
pct 0,26 %
%neutrocytów 56,9 %
%limfocytów 35,6 %
%monocytów 6,5 %
%eozynocytów 0,8 %
%bazocytów 0,2%
liczba neutrocytów 5,19 x10
liczba limfocytów 3,25 x10
liczba monocytów 0,59 x10
liczba eozynocytów 0,07 x10
liczba bazocytów 0,02 x10


cholesterol całkowity 116 mg/dl
hdl 38,0
cholesterol ldl 61,7 mg/dl
triglicerydy 79 mg/dl
biliburina całkowita 0,3 mg/dl
alt 37 u/i
ast 24 u/i
ob 12
cukier 80

Z góry dziękuje


Wróć do „Badania medyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości