Forum FAQFAQ SzukajSzukaj    RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj si? i sprawd? wiadomo?ciZaloguj si? i sprawd? wiadomo?ci   ZalogujZaloguj 

interpretacja wyników badań krwi
Id? do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Nast?pny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Medyczne MediWeb.pl -> Badania medyczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast?pny temat  
Autor Wiadomo??
Neon
Nowy użytkownik


Do??czy?: 14 Lis 2008
Posty: 2

PostWys?any: Pi? Lis 14, 2008 4:34 pm    Temat postu: interpretacja wyników badań krwi Odpowiedz z cytatem

wśród dzisiejszych moich wskaźników badania krwi dwa są nieprawidłowe
MCV 69 a przedział jest 80 - 100
co świadczyłoby o niedokrwistości z niedoborów żelaza i co dalej? jak z tym walczyć?
MCH 21 a przedział 27 - 31 średnia zawartość hemoglobiny tez nie tak...

proszę o poradę, wskazówki, interpretacje...
mam 23 lata.
_________________
"Boisz się lekarza? To idź do grabarza! "
Powr?t do g?ry
Ogl?da profil u?ytkownika Wy?lij prywatn? wiadomo??
krzysbiker
Nowy użytkownik


Do??czy?: 05 Gru 2008
Posty: 3

PostWys?any: Pi? Gru 05, 2008 5:43 pm    Temat postu: re: interpretacja wyników badań krwi Odpowiedz z cytatem

a co powiecie na te wyniki
RBC [min/ul] 5,01
HGB [g/dl] 15,6
HCT [%] 44,7
MCV [fl] 89
MCH [pg] 31,2
RDW [%] 11,8
PLT [tys/ul] 203
PDW [%] 13,8
MPC [fl] 8,2 [-]
PCT [%] 0,2
WBC [tys/ul] 6,8
OB:2

TEST WYNIK JEDNOSTKI FLAGI WARTOSCI REFERENCJE

kreatynina 100 umol/l 71 106
choresterol 6,06 umol/l H 3,36 5,16
AST 41 U/l H 10 37
ALT 36 U/l 10 37
ASO 116 IU/ml 0 200

Clairty Clear

GLU negative
BIL negative
KET negative
SG >=1 mm
p.H 5,5
PRO negative
URO 0,2EU/H
NIT negative
BLO negative
LEU negatiwe

prosięłbym o odp czy cos z tymi wynikami jest nie tak powiewaz mam w okolicy serca czasami bule oraz kreci mo sie w głowie co moze byc przyczyna oraz jak zaradzic
_________________
krzys
Powr?t do g?ry
Ogl?da profil u?ytkownika Wy?lij prywatn? wiadomo??
krzysbiker
Nowy użytkownik


Do??czy?: 05 Gru 2008
Posty: 3

PostWys?any: Pi? Gru 05, 2008 5:45 pm    Temat postu: Re: re: interpretacja wyników badań krwi Odpowiedz z cytatem

[quote="krzysbiker"]a co powiecie na te wyniki
RBC [min/ul] 5,01
HGB [g/dl] 15,6
HCT [%] 44,7
MCV [fl] 89
MCH [pg] 31,2
RDW [%] 11,8
PLT [tys/ul] 203
PDW [%] 13,8
MPV [fl] 8,2 [-]
PCT [%] 0,2
WBC [tys/ul] 6,8
OB:2

TEST WYNIK JEDNOSTKI FLAGI WARTOSCI REFERENCJE

kreatynina 100 umol/l 71 106
choresterol 6,06 umol/l H 3,36 5,16
AST 41 U/l H 10 37
ALT 36 U/l 10 37
ASO 116 IU/ml 0 200

Clairty Clear

GLU negative
BIL negative
KET negative
SG >=1 mm
p.H 5,5
PRO negative
URO 0,2EU/H
NIT negative
BLO negative
LEU negatiwe

prosięłbym o odp czy cos z tymi wynikami jest nie tak powiewaz mam w okolicy serca czasami bule oraz kreci mo sie w głowie co moze byc przyczyna oraz jak zaradzic[/quote]
_________________
krzys
Powr?t do g?ry
Ogl?da profil u?ytkownika Wy?lij prywatn? wiadomo??
kuramdero
Nowy użytkownik


Do??czy?: 08 Gru 2008
Posty: 2

PostWys?any: Pon Gru 08, 2008 10:25 pm    Temat postu: re: interpretacja wyników badań krwi Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie,
chcialabym zwrócić się o pomoc. Ostatnio robilam badania krwi i moczu, standart przy badaniach wstępnch do pracy, ale standardem jest równiez fakt, że dostalam wynik na kartce papieru, ale bez interpretacji.Jestem 25letnią konietą. Będe wdzięczna za interpretację.

Morfologia krwi:
Leukocyty-6.5
Erytrocyty- 4,8
Hemoglobina- 13,5
Hematokryt- 40
MCV-84
MCH- 28
MCHC- 33,4
Płytki krwi- 357
Limfocyty%- 36
Inne( Eo, Bazo, Mono)%- 14
Neutrofile%- 51
Limfocyty#- 2,3
Inne ( Eo, Bazo, Mono) #- 0,9
Neutrofile#- 3,26
RDW-CV- 13
PDW-13
MPV- 11,50
P-LCR- 37
OB- 2

Badanie ogólne moczu
Przejrzystośc- przejrzysty
Barwa- c. żółty
Ciężar właściwy- 1,030
ph- 6,5
Glukoza- nieobecna
Ketony- nieobecne
Urobilinogen- 3,2
Bilirubina, Białko, Azotyny- nieobecne
erytrocyty, leukocyty- w normie

Bardzo prosze o odpowiedź, nie dlatego, że jestem jakoś przewrażliwiona na punkcie swojego zdrowia, ale chcialabym mieć świadomość, ze wszystko jest ok.
Powr?t do g?ry
Ogl?da profil u?ytkownika Wy?lij prywatn? wiadomo??
82dziunia
Nowy użytkownik


Do??czy?: 28 Sty 2009
Posty: 1

PostWys?any: Sro Sty 28, 2009 7:17 pm    Temat postu: re: interpretacja wyników badań krwi Odpowiedz z cytatem

Dzień dobry. Przepraszam że zawracam głowę ale odebrałam dzis wyniki badań. Bardzo proszę o pomoc w interpretacji

wbc 9,12 x10
rbc 4,82 x 10
hemoglobina 14,8 g/dl
hematokryt 44,8 %
mcv 92,6 fl
mch 30,6 pg
mchc 33,0 g/dl
płytki krwi 205 x10
rdw-sd 48,2 fl
rdw-cv 14,2 %
pdw 16,0 fl
mpv 12,6 fl
p-lcr 46,5 %
pct 0,26 %
%neutrocytów 56,9 %
%limfocytów 35,6 %
%monocytów 6,5 %
%eozynocytów 0,8 %
%bazocytów 0,2%
liczba neutrocytów 5,19 x10
liczba limfocytów 3,25 x10
liczba monocytów 0,59 x10
liczba eozynocytów 0,07 x10
liczba bazocytów 0,02 x10


cholesterol całkowity 116 mg/dl
hdl 38,0
cholesterol ldl 61,7 mg/dl
triglicerydy 79 mg/dl
biliburina całkowita 0,3 mg/dl
alt 37 u/i
ast 24 u/i
ob 12
cukier 80

Z góry dziękuje
Powr?t do g?ry
Ogl?da profil u?ytkownika Wy?lij prywatn? wiadomo??
Wy?wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Medyczne MediWeb.pl -> Badania medyczne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id? do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Nast?pny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Nie mo?esz pisa? nowych temat?w
Nie mo?esz odpowiada? w tematach
Nie mo?esz zmienia? swoich post?w
Nie mo?esz usuwa? swoich post?w
Nie mo?esz g?osowa? w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Debug: page generation = 0.04647 seconds, sql queries = 4